Högalids församling Besöksadress: Högalids Kyrkväg 11, 11730 STOCKHOLM Postadress: BOX 9048, 10271 STOCKHOLM Telefon:+46(8)6168800 E-post till Högalids församling

Känn din stad - Livet i Högalid

Studiecirkel om livet i Högalid, två grupper.

Känn din stad – livet i Högalid

Livet i Högalid: Kursen där du får veta mer om livet på västra Södermalm under gångna tider.

Högalids församling har under många år satsat på att ordna kurser under trevliga former om Stockholms historia, främst om Högalid men även om andra delar av staden. Inte minst har många nyinflyttade på det här sättet lärt känna sin nya hembygd. Nu börjar kursen om Högalid, där du får veta mer om livet på västra Södermalm under gångna tider.

Berättelserna är uppbyggda kring ett rikt bildmaterial och leds av stadshistorikern Johan Haage.

Plats:  "Klubbrummet" i Högalids församlingshus som ligger invid kyrkan
Pris: 500 kr för hela serien (inkl kaffe/te och bröd)
Info och anmälan: johan@haage.net eller 070-247 53 68

Datum och tid

Grupp 1: 4, 18 februari och 4, 18 och 25 mars kl 18.30 - 21.
Grupp 2: 6, 20 februari och 6, 20 och 27 mars kl 15-18.

LIVET I HÖGALID

Livet på västra Södermalm under gångna tider.

På Reimersholme

Reimersholme blev först 1957 en del av Högalid, men holmen har mycket gamla anor. Från att ha varit ett sommarparadis förvandlades ön på 1800-talet till ettnfabriksområde. Industrierna efterträddes i sin tur av HSB:s uppmärksammade punkthus på 1940-talet. (Avsnittet påbörjades under vårterminen)

Gator, kvarter och broar

Vem gav namn åt Lindvallsplan och varifrån kommer namnen Drakenberg och Zinkensdamm? Bakom flera gatu- och kvartersnamn döljer sig en spännande historia. Västra Södermalm förbinds med omvärlden genom flera imponerande broar, där särskilt bygget av Västerbron gjorde ett djupt intryck på samtiden.

Vardag och helg i Högalid

I Högalid låg tidigare flera stora och välkända industrier som t ex Münchenbryggeriet, Stockholms skofabrik, Wicanders Korkfabrik och Bergsunds Varv och Mekaniska Verkstad. I Lignaområdet fanns små verkstäder och upplag. Den lediga tiden var inte så lång för de flesta, men den tillbringades kanske i Tanto eller med båten som låg förtöjd i Pålsundskanalen.