Livet i Högalid

Studiecirkel om livet i Högalid, två grupper.

Historia kring Högalids moderförsamling Maria Magdalena

Nu fortsätter den uppskattade kursen med stadshistorikern Johan Haage om livet på västra Södermalm. I höstens avsnitt får vi bl a veta mer om bebyggelsen i grannförsamlingen Maria Magdalena samt om olika författare och konstnärer som har levt och verkat där. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kursen nu i höst.

De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kursen även om man inte deltagit tidigare.

Berättelserna är uppbyggda kring ett rikt bildmaterial och leds av stadshistorikern Johan Haage.

Tid: Torsdagarna 8 oktober, 22 oktober, 5 november, 19 november och 3 december kl 15.30 – ca 17.45
ELLER  Torsdagarna 8 oktober, 22 oktober, 5 november, 19 november och 3 december kl 18.30-ca 20.45.
Det finns alltså två tider att välja mellan, en på eftermiddagen och en på kvällstid.

Plats: Församlingshuset invid Högalidskyrkan (klubbrummet, lilla ingången)

Pris: 500 kr för hela serien

Information och anmälan: johan@haage.net eller 070-247 53 68

Bild från Hornsgatan vid Maria kyrkogård 1902
Källhänvisning: Stockholms stadsmuseum. Fotograf Larssons ateljé

Höstens avsnitt har följande rubriker:

Maria Magdalena genom tiderna
I slutet av 1800-talet började kommunikationerna på och till Söder att förbättras. Järnvägen drogs fram, Södra station byggdes och 1901 rullade Stockholms första spårvagn på Hornsgatan. Breddningen av Hornsgatan kring 1900 och bygget av Södergatan på 1930-talet innebar stora ingrepp i den gamla stadsdelen. Stadsplanen Söder 67 skulle i princip ha raderat ut det gamla Södermalm.

(Den avslutande delen av avsnittet som påbörjades under våren)

Palats, malmgårdar och hyreshus
Van der Nootska palatset och ett fåtal andra byggnader är allt vad som återstår av Marias många ståtliga malmgårdar och privatpalats. Men på Mariaberget finns en del 1700-talsbebyggelse bevarad, både små borgarhus av sten och mer anspråkslösa trähus. Kring Mariatorget finns påkostade och tidstypiska hyreshus från sent 1800-tal, och här ligger också den tidigare metodistkyrkan  S:t Paulskyrkan, som är Stockholms äldsta bevarade frikyrkobyggnad.

Konstnärer och författare
På ”skaldernas kyrkogård” vilar bl a E J Stagnelius, Evert Taube och Hilding Linnqvist. Bellman föddes och växte upp vid den gata som fått hans namn. I en gammal fastighet på Maria Prästgårdsgata hade skulptören Christian Eriksson sin ateljé. Bastugatan med sin utsikt över staden har genom åren lockat både författare och konstnärer: Ivar Lo-Johansson, Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson är några av dem alla.