Livet i Högalid

Studiecirkel om livet i Högalid, två grupper.

Historia kring Högalid och Maria

Nu fortsätter den uppskattade kursen om livet i och kring Högalid. Med många bilder berättar stadshistorikern Johan Haage om hus, miljöer, konstnärer och mycket annat. I vårens avsnitt får vi veta mer om bl a Södra stationsområdet och Högalids moderförsamling Maria Magdalena. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kursen nu i vår.
Läs mer om kursen på vår hemsida under ?

Berättelserna är uppbyggda kring ett rikt bildmaterial och leds av stadshistorikern Johan Haage.

Tid: Torsdagarna 6 februari, 5, 19 och 26 mars samt 2 april kl 15.30 – ca 17.45
ELLER  samma datum kl 18.30-ca 20.45. Det finns alltså två grupper att välja mellan.

Plats: Församlingshuset invid Högalidskyrkan (klubbrummet, lilla ingången)

Pris: 500 kr för hela serien

Information och anmälan: johan@haage.net eller 070-247 53 68

Bild från Hornsgatan vid Maria kyrkogård 1902
Källhänvisning: Stockholms stadsmuseum. Fotograf Larssons ateljé

Vårens avsnitt har följande rubriker:

Kring Södra station
Stationen vid Timmermansgatan stod klar 1926, och sju år senare invigdes Konsums uppmärksammade korvfabrik invid stationsområdet. Södra godsbangården stängde 1984, och därefter byggdes ett helt nytt bostadsområde, där den traditionella stenstaden fick en renässans. (Avsnittet påbörjades under höstterminen)

Glimtar från Högalids moderförsamling Maria Magdalena

Maria Magdalena genom tiderna
S:t Maria Magdalena kyrkas historia börjar med det gravkapell som byggdes redan i mitten av 1300-talet. Den tidigaste stenhusbebyggelsen fanns kring kyrkan och Södermalmstorg, och där lät också flera inflyttade holländare uppföra vackra privathus under stormaktstiden. Breddningen av Hornsgatan i slutet av 1800-talet och bygget av Södergatan på 1930-talet innebar stora ingrepp i den gamla stadsdelen.

Palats, malmgårdar och hyreshus
Van der Nootska palatset och ett fåtal andra byggnader är allt vad som återstår av Marias många ståtliga malmgårdar och privatpalats. Men på Mariaberget finns en del 1700-talsbebyggelse bevarad, både små borgarhus av sten och mer anspråkslösa trähus. Kring Mariatorget finns påkostade och tidstypiska hyreshus från sent 1800-tal, och här ligger också den tidigare metodistkyrkan S:t Paulskyrkan, som är Stockholms äldsta bevarade frikyrkobyggnad.

Kanske hinner vi också börja på följande avsnitt:

Konstnärer och författare
På ”skaldernas kyrkogård” vilar bl a E J Stagnelius, Evert Taube och Hilding Linnqvist. Bellman föddes och växte upp vid den gata som fått hans namn. I en gammal fastighet på Maria Prästgårdsgata hade skulptören Christian Eriksson sin ateljé. Bastugatan med sin utsikt över staden har genom åren lockat både författare och konstnärer: Ivar Lo-Johansson, Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson är några av dem alla.