Vårkonsert med surpriser i Hjo kyrka

Söndagen den 27 maj gick kyrkokörens vårkonsert av stapeln, och den tillägnades helt och hållet Benny Anderssons musikproduktion. Få populärkompositörer har väl som Benny Andersson etablerat sig i svenskarnas musikmedvetande, ja, hans låtskatt ingår i vår nationella kanon. Då inräknas både den tidiga ABBA-produktionen, musikalerna tillsammans med Björn Ulvaeus och den senare perioden med Benny Anderssons orkester.

Benny Andersson har fått mängder av officiella utmärkelser, bl a professors namn, ledamot av Kungl. Musikaliska akademien och hedersdoktorat vid flera universitet. Han har utan tvekan en medfödd talang för melodikomponerande, och enkelheten i låtarna till trots ”når de rakt in i hjärtat” (citerat ur programmet). Egenheten med hans komponerande är att han inte skriver ner sina kompositioner i notskrift – något som notbundna kompositörer ibland kritiserat – men kanske är detta rentav hemligheten bakom hans komponerande? Genom att improvisera direkt vid pianot går han kanske direkt på sin intuition, och flödet stoppas inte upp av nedtecknandet.
Programmet upptog såväl musik ur musikalen Kristina från Duvemåla som låtar för BAO och ABBA-låtar. Erik Eriksson, Hans Engvall och Stefan Högberg utgjorde kompgrupp, och Emma Stjernberg dirigerade.
Körmedlemmarna gjorde entré från olika håll i kyrkan, frambärande en sann förundran över Guds underbara skapelse. Väl framme i koret framfördes den inledande En skrift i snön, skriven till invigningen av orgeln i Acusticum i Piteå. Texten är av Kristina Lugn och innehåller lätt absurdistiska textrader som ”en blåklocka slår … ett tidevarv går”, och ”en Karlavagn landar hemmavid”. Därefter följde två sånger ur Duvemåla, Duvemåla hage och Hemma, där Kristinas längtan efter hemlandet kommer till uttryck när hon inser att det är midsommar hemma i Sverige.
Uppställda i sidogångarna framställde så kören ett vårregn, följt av ljuden från de nyvakna fåglarna som inväntar gryningen, i sången Så kom du då till slut till text av Ylva Eggehorn (sv. ps. 717). Även nästa sång, Kärlekens tid, hade text av Ylva Eggehorn.
Den vackra och innerliga Vilar glad i din famn (text Kristina Lugn) skrevs för kronprinsessans Victorias bröllop. Därefter följde Klinga mina klockor och O klang och jubeltid (båda med text av Björn Ulvaeus), den senare från CD:n med samma namn med BAO, Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Kalle Moraeus.
Mellan körsatserna framfördes också instrumentalmusik i olika konstellationer. Erik Eriksson framförde på pianot musik ur Roy Anderssons film Sånger från andra våningen samt Tröstevisa. Kvällens clou var ett bejublat framträdande av Födelsedagsvals till Mona, där Emma Stjernberg(!) deltog på dragspel. Applåderna och busvisslingarna ville aldrig ta slut och publiken i den välfyllda kyrkan tackade med stående ovationer.
Som avslutning framfördes låtar från ABBA-epoken, Det är vi ändå och Super Trouper. Tillsammans med publiken sjöngs så till sist Jag har en dröm samt Thank you for the music, där musikens roll i våra liv får ett av sina vackraste uttryck.
Margareta Rörby

Födelsedagsvals till Mona Bild: Ingvar Gustafsson