Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Första söndagen i fastan

Helgbetraktelse i Hjo Tidning 180216

Evangeliet på söndag berättar om att Jesus frestas av djävulen, när Han hade varit ensam i öknen i 40 dagar efter sitt dop. Jesus är hungrig. "Gör bröd av stenarna", säger djävulen. "Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Fuds mun", svarar Jesus att det står i Bibeln.

Varför skulle det vara så fel om Jesus gjorde lite bröd av stenarna omkring sig? Han skulle kunna blui mätt själv, och hjälpa andra som är utan mat.

Jo, poängen med att Jesus föds på jorden är att Gud vill veta hur det är att vara människa. Han vill veta hur vi har det, både när det går bra för oss och när livet är riktigt djävligt. Därför kommer Han hit till jorden, genom sin son Jesus Kristus.

Djävulen vet att det är det som är poängen. Det vill djävulen förstöra. Han tycker det är mycket bättre om Gud håller sig högt uppe i sin himmel, långt ifrån oss människor. Om djävulen kunde locka Jesus att använda de gudomliga krafterna, och göra bröd av stenar eller att kommendera lite änglar, så skulle djävulen lyckas med att hålla Gud borta från vårt mänskliga liv. För så kan ju inte vi människor göra. När det inte finns någon mat är man hungrig. Så är det att vara människa. Om Jesus tog genvägar med lite underverk så fort det blev jobbigt, då skulle Gud aldrig ha provat på hur vi har det, som människor.

Jwesu aslla underverk är för att hjälpa andra. Men Jesus själv tar aldrig några genvägar, när det är jobbigt att vara människa. Inte ens när han blir piskad, hånad, korsfäst och dödad.- Han är människa ända in i döden. Därför vet Gud hur vi har det. Gud är så nära oss, som bara en Gud som själv har varit människa kan vara. Det lyckades inte djävulen förstöra.

Anders Ehrngren

kyrkoherde, Hjo