Få hjälp att handla och hämta ut mediciner

Under coronapandemin kan du som är över 70 eller som tillhör en annan riskgrupp få hjälp med att handla eller hämta ut mediciner. Kontakta din församling för att höra vad du kan få hjälp med.

Svenska kyrkans församlingar täcker hela Sveriges yta. Det betyder att hjälpen alltid är nära. Under coronapandemin ger vi extra hjälp och stöd till dig som är över 70 eller tillhör en annan riskgrupp. Du kan till exempel få hjälp att handla eller hämta ut mediciner.

Hjälpen är en del av en överenskommelse som Svenska kyrkan gjort med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är inte alla församlingar som ingår i överenskommelsen, men ofta kan även de som inte ingår erbjuda samma typ av hjälp.

Kontakta din församling för att höra vad du kan få hjälp med.

Kontakta din församling

samarbete för hjälp och stöd under coronapandemin

Enligt en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska Svenska kyrkan tillsammans med andra stora organisationer stötta kommuner genom att hjälpa personer i riskgrupper att handla mat och hämta ut mediciner. De andra organisationerna som ingår i överenskommelsen är Svenska Röda korset, Riksidrottsförbundet, Rädda barnen och Sveriges stadsmissioner.

Läs om samarbetet på msb.se.

För dig som vill hjälpa till

För just det här uppdraget tar vi i första hand hjälp av våra anställda och de volontärer vi redan har, men du är alltid välkommen att kontakta din församling om du vill engagera dig som frivillig i kyrkans ordinarie verksamhet.

Hjälp till i din församling

Så hjälper våra volontärer till i coronatider

I församlingar runt om i Sverige jobbar Svenska kyrkans anställda och volontärer med att hjälpa människor som är isolerade på grund av coronaviruset. Här är några exempel på vad vi gör.