Steg 4 - Skogsmusen

Stationen finns långt ner i Långhuset

Familjen Stadsmus klev in långhuset och tittade fram längs den långa gången. Långt där uppe, kunde de se väggmålningar på sidorna. Benedikt, skogsmusen, var precis som Kyrkråttan sagt, en mycket trevlig mus. Han berättade för dem att när man skulle renovera kyrkan på 1960-talet, på den tiden när mormor mus var i högform och morfar mus var stiligast i kvarteret, då hade man hittat de gamla väggmålningarna bakom målarfärgen. De försökte skrapa fram så många bilder de kunde utan att förstöra konsten, och det visade sig att det var målningar ifrån 1300-talet och 1400-talet. Alltså supergamla. Benedikt berättade också, att långhuset i kyrkan kan ha mittskepp och sidoskepp, och kyrkan ser ju faktiskt ut lite som en båt. Om man ser den uppifrån.

Hur då? Undrade pappa mus och kliade sig i huvudet.  Benedikt föreslog att de skulle följa kompassen, eftersom långhusen alltid går från väster mot öster, där solen går upp, för att hänga lite upp och ner i predikstolen. Ser man kyrkan upp och ner, ser man kanske saker ur ett annat perspektiv. Hjälp mössen att hitta till koret. Det är den platsen i kyrkan där altaret finns.

Ledtråd: Stationen sitter högt upp. Du måste ta några trappsteg, för att hitta den.

Foto: Li Almgren