Svenska kyrkan Helsingborg

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon: +46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg Webbplats

Palestinska ungdomar får möjlighet till utbildning

Sedan några år tillbaka stöder Raus församling i Svenska kyrkan Helsingborg en yrkesskola i Palestina. Det var efter att församlingens anställda gjort ett besök i landet som engagemanget att göra något för Palestina väcktes.

Yrkesskolan startade 1949 i Jerusalem och drivs av Lutherska världsförbundet.
- Vi gjorde en personalresa till Israel och Palestina 2012. Bland annat besökte vi Betlehem och gick då igenom checkpoints i muren som är byggd mellan Israel och Västbanken. Vi fick träffa palestinier som berättade hur de har det i sina dagliga liv och hur konflikterna mellan Israel och Palestina påverkar dem.
- Vi kände att vi ville samla in pengar till ett projekt som stöttar unga människors framtid, berättar Charlotta Jonsäter, församlingspedagog och engagerad i det internationella arbetet i Raus församling.

Besökte skolan

Ett år senare var Charlotta Jonsäter tillbaka i Jerusalem och fick då möjlighet att besöka skolan.
- Det bedrivs många utbildningar på skolan och sedan år 2000 satsar man särskilt på att nå unga kvinnor och studenter från fattiga områden, säger hon.
För att underlätta för flickor att ta del av utbildningarna har man startat en filial till skolan i staden Ramallah på Västbanken.
- Många familjer vågar inte skicka iväg sina 15-åriga flickor för att ta sig igenom muren och resa själva till Jerusalem. Man tycker att det är för farligt och därför har man nu lokaler i Ramallah. Dessutom åker man ut till avlägsna delar av Västbanken och har undervisning där för elever som inte kan komma till vare sig Ramallah eller Jerusalem, säger Charlotta Jonsäter.

Insamling

Raus församling har samlat in pengar till projektet i cirka tre år. Vid dop får besökarna gärna lägga en slant i kollekt till yrkesskolan, man har insamlingsbössor framme vid olika arrangemang och ibland ordnas särskilda insamlingskvällar.
- Vi tycker att det är väldigt viktigt att stötta detta projekt för vi vill hjälpa till med att ge unga en möjlighet att kunna bygga upp sitt land. Om Palestina ska fungera som ett eget land behöver de ju ha sina ungdomar utbildade, säger Charlotta Jonsäter.

Josefine Sjöqvist

Vill du veta mer om yrkesskolan i Jerusalem och Ramallah kan du läsa mer på Svenska kyrkans nationella webbsida.