Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon:+46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg

Pilgrimsvägen 10 år

Under våren 2019 firar Pilgrimsvägen Skåne/Blekinge 10 år. Pilgrimsvägen är ett antal sammankopplade leder som finns inom Lunds stift och sträcker sig från södra delarna av Skåne till östra Blekinge.

En pilgrimsvandring handlar om att vandra genom naturen på lederna, samtala om livet och tron, vårda sin andliga och kroppsliga hälsa, och att vandra i fred och solidaritet med skapelsen. Genom att vara en pilgrim är du en människa som är på väg, en människa som lever med och i en föränderlig värld och i en rörelse framåt. Att gå en pilgrimsvandring blir ett sätt att rent konkret bryta upp och ta sig vidare, att lämna det gamla bakom sig och blicka framåt.

En pilgrimsvandring går alltid till en helig plats, ofta en kyrka eller till ett altare, men det kan också vara andra platser som är heliga för oss. En skogsdunge, en äng eller en gränd i en stad.

Det blir både en yttre och en inre vandring.

Att söka sig till naturen och till märkliga platser, naturupplevelser och platser för stillhet och andrum i naturen har människan gjort i alla tider. I den kristna traditionen har människor sökt sig till platser som spelat stor roll i Jesu liv, hans födelseplats, gravplats, vägar han gått. Under medeltiden blev pilgrimsvandringen stor. Till exempel tog man sig till Jerusalem eller till platser där helgon och människor som betytt mycket för kristendomen blivit begravda. Under andra tider i historien har pilgrimsvandringen ökat vid svåra tider, då man sökte hjälp på heliga platser.

Vill du göra en pilgrimsvandring?

I Helsingborg anordnas också pilgrimsvandringar med Svenska kyrkan Helsingborg. Klicka på puffen här ovanför som heter Pilgrimsvandrinar Helsingborg. Vill du gå någon av sträckorna Pilgrimsvägen Skåne/Blekinge så hittar du kalendarium på www.pilgrimsvagen.se. Om du vill vara med och fira jubileumsåret med att gå hela Pilgrimsvägen Skåne/Blekinge så startar den vandringen den 16 maj i Karlskrona.