Svenska kyrkan Helsingborg

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon: +46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg

Kyrkoval 17 september 2017

Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra? Du som är medlem i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får i kyrkovalet välja vilka som ska företräda dig de kommande fyra åren.

Det här väljer du till i kyrkovalet

I kyrkovalet görs val till tre olika nivåer:

Kyrkofullmäktige, ditt lokala val

Du väljer till kyrkofullmäktige i din församling eller, om din församling samverkar med andra församlingar, i ditt pastorat.

Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilka aktiviteter för barn och unga som ska finnas i församlingen, eller hur kör- och konsertverksamheten ska se ut.

I Helsingborg ställer följande nomineringsgrupper upp:

I det här numret av Amos kan du läsa mer om kyrkovalet.

Val till stiftet, regionalt

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden. De kan till exempel bidra med kunskap i kyrkoantikvariska frågor, när en kyrka inom stiftet behöver renoveras.

Val till kyrkomötet, nationellt

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor, till exempel klimatfrågan och vilka psalmer som ska finnas i psalmboken.

Så här går det till att rösta

För att kunna rösta behöver du ett röstkort. Röstkortet skickas hem till dig som är röstberättigad i slutet av augusti. På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta till. På röstkortet finns också information om vilken röstningslokal du kan förtidsrösta i, som ligger inom ditt valområde.

Har du frågor om själva valet och hur det går till, välkommen att höra av dig till oss på Svenska kyrkan Helsingborg via mejl till Oskar Eriksson.