Konfirmanderna Joseph och Jesus klär på sig konfirmandkåporna med hjälp av prästen Sofija Pedersen Videke.
Foto: Josefine Sjöqvist

Joseph och Jesus konfirmerades som vuxna

Gustav Adolfskyrkan sjuder av förberedelser. Psalmnummer sätts upp, musikern provspelar, en och annan går in och slår sig ner i kyrkbänkarna. Det är snart dags för konfirmation. Men istället för ett gäng femtonåringar så är det två vuxna män som ska konfirmeras.

Joseph Ballan från USA och Jesus Sánchez González har gått i konfirmandundervisning i ett halvår. För båda två betyder konfirmationen i Svenska kyrkan mycket. De kommer från kristna bakgrunder, men har valt att lämna sina barndomskyrkor och istället blir medlemmar i Svenska kyrkan.

- Det här är en stor dag, det är toppen på allt vi har gjort i konfirmandläsningen, men det viktigaste är ändå det vi gjort under de månader som vi har arbetat tillsammans, säger Jesus en stund före den högtidliga ceremonin.

- Jag håller med och för mig handlar det också om en ny början. Eftersom jag inte har gått i samma samfund hela livet så känns detta som en ny början på min tro, ett slags förnyande av mitt åtagande mot tron, säger Joseph.

Konfirmandgudstjänsten har utformats av konfirmanderna själva tillsammans med prästen Sofija Pedersen Videke. Den innehåller också delar som Jesus bär med sig från sin barndom i katolska kyrkan i Spanien liksom erfarenheter från Josephs uppväxt i den amerikanska baptiströrelsen. För både Joseph och Jesus, som lämnat samfund där de inte kände sig hemma, handlar det om att ändå ge ett erkännande till uppväxten i dessa samfund.

- Jag tar med mig en del av mitt arv från katolska kyrkan och sluter fred med den konflikt jag har haft med mig själv. Det handlar om vem jag är och vem jag vill vara, säger Jesus.

- Ja, det är en försoning med våra gamla kyrkor. Ett sätt att sluta fred med det förflutna, säger Joseph.

Josefine Sjöqvist


Här kan du läsa ett tidigare reportage om Joseph och Jesus i Kyrkans Tidning.