De flesta människor mår bra av att vara nära natur och grönska. Begravningsplatserna utgör gröna rum i staden, och är precis som våra egna rum möblerade utifrån funktion. Med jämna mellanrum hittar du därför en bänk eller en parksoffa (som är benämningen på en bänk med ryggstöd, både bänkar och parksoffor kan även ha armstöd) där du kan slå dig ner, vila och ta in omgivningen. Men på samma sätt som begravningsplatserna skiljer sig åt i sitt utseende, både sinsemellan och inom den enskilda platsen, varierar även typerna av bänkar och parksoffor som används på dem. Men varför är det så?
– Vi har åtta begravningsplatser i Helsingborg, de har alla en egen identitet, en egen gestaltning och en egen historisk vision som de sedan har fått växa utifrån genom åren. Därför ser de också olika ut idag, berättar Helena Flodin som är landskapsarkitekt på Helsingborgs kyrkogårdsförvaltning.
För att få sittplatserna att passa in i den aktuella gestaltningen kan man välja olika typer av bänkar eller parksoffor, eller så kan man anpassa samma sittmöbel efter olika omgivningar. Parksoffor av typen Lessebo – med anor från mitten av 1800-talet – finns både på Råå kyrkogård och i centrala Helsingborg på Gamla kyrkogården och Donationskyrkogården, men färgen på sofforna skiljer sig åt beroende på deras placering. På Gamla kyrkogården och Donationskyrkogården har parksofforna målats i en grågrön ton för att harmoniera med bland annat staketet runt Gamla kyrkogården. På Råå kyrkogård har man i stället målat i en mörkgrön nyans som ska harmoniera med tallarna i området för att binda ihop sofforna med Talleden som går genom kyrkogården. Samma bänk eller parksoffa kan därmed användas på flera sätt, med en enkel variation.
– På Raus hittar du parksoffan Byarum, även känd som ”stationssoffan” eftersom den ofta förekom på järnvägsstationer, på den äldre delen av kyrkogården ner mot Råån. På den nyare delen av kyrkogården står i stället modellen Ormbunkssoffan som visades upp för första gången på världsutställningen i London 1851, berättar Helena Flodin
I nya kvarter på Pålsjö kyrkogård och Pålsjö Västra Begravningsplats finns längre bänksoffor för större sällskap. Antingen i rakt eller runt utförande, beroende på platsen.
– Vi utgår från tillgänglighet också, sittplatserna ska vara anpassade efter besökarnas behov, och de ska vara nåbara och placerade med ett rimligt mellanrum så att de finns där man behöver dem. De kan stå längs gångstråk eller inne i ”sorgerummen”, som vi kallar dem, det vill säga inne i kvarteren eller de gemensamma gravplatserna.
Många av våra sittmöbler står ute åren runt, eftersom begravningsplatsen ska vara tillgänglig året runt.
Helena Flodin har själv varit med och tagit fram designen till parksoffor i kvarteret Solgläntan på
Krematoriekyrkogården – då med landskapsarkitekten Per Fribergs soffor, som pryder samma begravningsplats urnlundar, som förlaga. Så, vad tycker hon själv är karaktäristiskt för en bra bänk eller parksoffa, och vad är viktigt när man tar fram en ny?
– En bra parksoffa och en bra bänk är anpassad efter ändamålet. Behoven som en verksamhet har ställer olika krav på utformning och hållbarhet. Kyrkogårdsförvaltningens krav på de flesta av våra parksoffor och bänkar är, förutom att de ska vara sköna att sitta på och enkla att resa sig från, att de ska kunna stå utomhus året runt, vara enkla att underhålla och ha en lång hållbarhet, säger Helena Flodin och fortsätter:
– För att en plats ska kännas rofylld, så att man som besökare kan slappna av en stund, är det viktigare än man kanske tror att välja en parksoffa som faktiskt passar in i miljön. Om miljön är välplanerad i sin gestaltning, och där är bänken en del, så ger det besökaren en möjlighet att känna lugn och fokusera på att minnas, drömma eller att bara få känna ”härvaro” för en stund.
Så, hur är det, har du en favoritbänk på någon av Helsingborgs kyrkogårdar eller begravningsplatser? Eller kanske en annan bänk i din närmiljö där du gärna sitter och bara är en stund? Om inte så kanske det är dags att hitta en, dags att ge fler bänkar en chans.