Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Heliga danser

Heliga danser, cirkeldans, helande danser, stilla danser, meditation i rörelse, livets träd. Det finns många namn på den dans som vi här benämner Heliga danser.

Principen bygger på danserna man dansade ute i byarna. Heliga danser är ofta koreograferade danser, det vill säga danser som kan beskrivas i ord och bild, fasta steg och rörelser, och som lärs ut av en ledare. Man använder då givna steg, håller oftast varandra i händerna i olika fattningar och utgår från cirkeln som ibland bryts och blir till slingor och spiraler.

Det finns många olika dansformer, enkla rörelser eller komplicerade steg till nutida eller dåtida musik. Dansen ger djup, vila och närvaro i nuet. Danserna är för det mesta ganska enkla tekniskt sätt och dansstegen är sammansatta i korta sekvenser som upprepas om och om igen. Dansen är en tyst gemenskap och en ordlös bön; den är ofta av meditativ karaktär. Heliga danser är ingen uppvisningsdans utan en gemensam dans där det viktiga är att alla kan vara med.

Heliga danser i Sverige

I början av 1990-talet myntade Maria Rönn begreppet Heliga danser efter att ha gått en dansledarutbildning i Skottland. Tillsammans med Marie-Louise Malmborg bjöd hon in till dansseminarier i kyrkan. Maria arbetade då som präst i Markuskyrkan i Stockholm och återinförde på så sätt cirkeldansen i kyrkan.

1994 startade dansutbildningen i Sverige. Det var Maria Rönn tillsammans med Lisbeth Gustafsson som ledde den första utbildningen på Ansgarsliden i Sigtuna. Utbildningen fortsatte sedan där fram till 2001. Idag finns dansutbildningar i Lunds stift, Växjö stift, Västerås stift och Luleå stift. Heliga danser är den dansform som är mest utbredd inom Svenska kyrkan. Läs mer på FAQ.

Vill du dansa Heliga danser?

www.heligadanser.se samlas all information om danstillfällen för Heliga danser.  Studieförbundet Sensus (www.sensus.se) listar även många tillfällen, likaså Studieförbundet Bilda (www.bilda.nu). Sök på Heliga danser.

Tidningen "Flödet- nätverksblad för cirkeldans" ges ut 3 ggr per år och handlar om Heliga danser- Prenumerera genom att kontakta
redaktör: Agneta Henning, agneta.henning@live.se