För dig som vill fördjupa dig

Forskning, artiklar mm

Avhandling om grön rehabilitering

Eva Sahlin forskar om det grönas betydelse för rehabilitering av stressrelaterad psykisk ohälsa. Eva Sahlin disputerade hösten 2014 med avhandlingen To Stress the Importance of Nature: Nature-Based Therapy for the Rehabilitation and Prevention of Stress-Related Disorders vid SLU i Alnarp och har en koppling till Institutet för stressmedicin i Göteborg. 
Läs mer…

Nyheter/Forskningsavhandling-baserad-pa-Grona-Rehabs-verksamhet/

Viktigt med sömn och drömmar

Man har länge vetat att kroppen återhämtar sig under sömnen. En relativt ny teori om drömmens roll är att det är en form av nattlig terapi eftersom REM-sömnen hjälper oss att bearbeta de själsliga ärr vi ådragit oss i vaket tillstånd.  Drömmar verkar återställa den mentala balansen, säger Torbjörn Åkerstedt ,professor i psykologi och sömnforskare på Karolinska institutet.

www.stressforskning.su.se

 

Handarbete som mindfulness-övning

Undersökningar vid Harvard Medical School Mind/Body Institute har visat att upprepande av en rörelse, som man gör när man handarbetar, kan sänka ­blodtrycket och pulsen. Elva slag i minuten kunde pulsen minska med. Handarbete kan också hjälpa till att minska ­muskelspänningar. https://hms.harvard.edu