Sommarkyrkor 2020

Här nedan kan du se ett urval av kyrkor som är vägkyrkor respektive sevärdhetskyrkor sommaren 2020. Välkommen till en stunds vila och rekreation. Ta del av ett levande kulturarv.

Efter midsommar slår årets sommarkyrkor upp sina portar för förbipasserande. I Härnösands stift håller några kyrkor extra öppet under semesterperioden för att bjuda på en stunds vila från vägdamm och shoppingstress. Många av sommarkyrkorna är vackert belägna i landskapet och har en historia som gör dem värda en egen utflykt. Det är unika kulturmiljöer där det finns konstskatter från olika tidsepoker, i vissa ända från tidig medeltid. Andra kyrkor fungerar som en oas och rastplats längs färdvägar och vardagsstråk. Kyrkorna är också andaktsrum dit vem som helst kan söka sig, kanske för att tända ett ljus, be en bön eller bara för en stunds stillhet.

I Härnösands stift har Svenska kyrkan mer än 200 kyrkor och kapell. Många fler, än de som är anmälda som sommarkyrkor, håller öppet för besökare utanför gudstjänsttid. Vanligen med mindre service än de nedan uppräknade.

Medelpad/Ångermanland

Sevärdhetskyrkor:

Härnösands domkyrka, måndag-lördag, klockan 8.00-16.00 och söndag, klockan 8.00-13.00, året runt.

Vägkyrkor*:

Alnö gamla kyrka, 18 juni-14 augusti, tisdag-fredag, klockan 10.00-15.30 med lunchandakt klockan 12.30, guider finns på plats. Söndagar 10.30-15.00. Möjlighet till guidning före och efter gudstjänsten (11.00) Guider och personal finns på plats.

Borgsjö kyrka, 22 juni-5 augusti, måndag-onsdag, klockan 11-15.

Haverö kyrka, 7-16 juli, tisdag-torsdag, klockan 11-15. Andakt klockan 13.00.

Njurunda kyrka, 29 juni-20 juli, klockan 11-15. Guider finns på plats.

Vivstavarvs kapell, 22 juni-24 juli, vardagar 10.00-15.00. Andakt klockan 13 på vardagare och gudstjänst klockan 11 varje söndag. Onsdagskvällar: Musik i sommarkväll klockan 18:00. Torsdagar: Språkcafé, Lunch för alla och frågesport

Ytterlännäs gamla kyrka, 22 juni-26 juli, vardagar kl 11-16, andrum kl 14

Vi erbjuder guidning, hembakat fika, utställningar och ett helt otroligt kyrkorum med helgonskulpturer, 1700-talsinredning, medeltida valv samt väggmålningar! Kyrkan finns mellan Bollstabruk och Nyland, längs väg 333.

*Vägkyrkorna är bemannade

Jämtland/Härjedalen

Sevärdhetskyrkor:
Duveds kyrka: öppen året runt klockan 08.00-20.00

Norderö kyrka, 17 juni-11 augusti, klockan 10.00-18.00

Vägkyrkor*:

Brunflo kyrka, 20 juli-8 augusti, klockan 13.00-18.00. Kaffeservering. Guidning vid efterfrågan. Andakt 16:30. Pilgrimsstämpel finns vid kyrkan.

Ragunda gamla kyrka, 29 juni-9 augusti , klockan 11-18 varje dag. Visningsandakt vardagar kl 14.

Åre gamla kyrka, 6 juli-15 augusti.

Måndag till lördag kl 14-18. Förfriskningar. Andakt utomhus kl 17.30. Torsdagar öppet kl 14-19. Kyrkan är bemannad med guide. Kl 19.00 är det Andrum/Pilgrimsmässa vid minneslunden ute på kyrkogården.

*Vägkyrkorna är bemannade

Vägkyrka

Den ska vara lättillgänglig för bilister och andra vägfarare. En vägkyrka har andakt dagligen. Den ska vara öppen minst fem timmar dagligen under minst två veckor i följd i perioden juni till augusti, helst mer. I kyrkan ska man kunna träffa människor för samtal och guidning. I eller i anslutning till kyrkan ska erbjudas en enkel servering och tillgång till toalett.

Sevärdhetskyrka

Är en kulturellt angelägen kyrka. Som namnet säger - en kyrka värd att se och uppleva. Kan gärna kompletteras med samma delar som vägkyrkan, andakt , visning, guidning, etc, men är inget tvång. Stillhet och möjlighet till kontemplation är också något att erbjuda!

Pilgrimskyrka

Kyrka, ruin eller kyrkplats utmed pilgrimsled, med pilgrimshistoria. Det betyder att kyrkan ska vara helgad åt en historisk person till vilkens minne pilgrimsvandringar har förekommit eller att det finns föremål eller minnesmärken med anknytning till historiska pilgrimsvandringar. Också andra kyrkor, med nödvändighet kopplade till regelbundna nutida pilgrimsvandringar kan utmärkas som pilgrimskyrka.

Fjällkyrka

En öppen kyrka i fjällvärlden. Många fjällkyrkor är öppna dygnet runt, året om. I en del av dem bjuds andakter och möjlighet till samtal.