På måndag väljer Härnösands stift ny biskop

Måndag 22 april är det dags för biskopsval i Härnösands stift. Valet inleds klockan 10 och genomförs på fem platser i Västernorrland och Jämtland. Valet står mellan sju kandidater. Resultatet meddelas här på webbplatsen efter lunchtid.

Det är den första valomgången som genomförs på måndag. Om någon av biskopskandidaterna nu får mer än hälften av rösterna så är valet avgjort. Då är det klart vem som blir ny biskop i Härnösands stift när stiftets nuvarande biskopen Eva Nordung-Byström går i pension i september. 

Om ingen av kandidaterna får absolut majoritet krävs en andra valomgång, dit de två kandidater som får flest röster i måndagens val går vidare. 

Från de olika vallokalerna rapporteras måndagens röstresultat till stiftskansliet där en preliminär sammanräkningen görs. Resultatet av den meddelas här på stiftets webbplats, preliminärt efter lunchtid. 

Totalt är det 398 personer som har rösträtt i biskopsvalet: alla anställda som präster och diakoner i Härnösands stifts församlingar och på stiftskansliet, samt lika många elektorer som utsetts av församlingarnas fullmäktige. Till det kommer stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter.

Den slutgiltiga röstsammanräkningen av den första valomgången görs preliminärt den 29 april. 
En eventuell andra valomgången genomförs om tre veckor, den 14 maj.