Nyhetsarkiv

Här kan du läsa alla nyheter och pressmeddelanden från Härnösands stift.

Prenumerera via RSS

”Viktigt respektera demokratiska spelregler”

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Tv-programmet Uppdrag Granskning speglade i onsdagskväll kampen för bevarandet av akutsjukhuset i Sollefteå. Även Svenska kyrkans roll i opinionsarbetet lyftes. – I kyrkans uppdrag ingår att ta ansvar för den värld och samhälle vi lever i och det innebär att vi deltar i samhällsdebatt och engagerar oss i politiska frågor, säger biskop Eva Nordung Byström.

Unga ledare i Härnösands stift –satsning med unikt resultat

Publicerad

I en ny forskningsrapport får Härnösands stifts satsning på ledarutbildning för ungdomar efter konfirmationen mycket goda omdömen. – Många unga ledare kan tänka sig ett fortsatt engagemang i kyrkan, säger Helena Viberg, konfirmandkonsulent vid Härnösands stift.

Ny kyrkoherde välkomnas i Sköns kyrka

Publicerad

På söndag välkomnas Sköns församlings nye kyrkoherde Andreas Sundström, vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Sköns kyrka.

Sundsvallsbo prästvigs på söndag

Publicerad

På söndag den 21 januari prästvigs Christin Bostedt från Sundsvall, vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. Hon börjar sitt första arbete som präst i Sköns församling.

Biskopens motto för stiftet: +1

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | I biskop Eva Nordung Byströms nya bok lanseras ett motto för Svenska kyrkans medarbetare i Härnösands stift. "Mottot innebär en uppmaning att vi alla under vår livstid, genom vårt sätt att vara, rekryterar ytterligare en person till delaktighet och ansvar i Svenska kyrkan", säger hon.

Biskopens kräkla invigs under samiskt jubileum

Publicerad

PRESSMEDDELANDE |Tisdag 6 februari invigs biskop Eva Nordung Byströms nya biskopsstav under en sydsamisk-svensk gudstjänst i Stora kyrkan i Östersund. Biskopsstaven är ett samiskt hantverk och gudstjänsten är ett av flera arrangemang som Svenska kyrkan inbjuder till under Staare 2018, 100-årsjubileumet av det första samiska landsmötet i Sverige.

Sydsamisk historia i bok om kyrkplatser

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | På tisdag presenteras en ny bok om sydsamisk historia och kyrkoliv. Det handlar om de så kallade lappkapellen som var en del av koloniseringen men som kom att få en viktig social roll som mötesplats. – De här platserna har haft, och har fortfarande, central betydelse i sydsamernas historia, säger Akar Holmgren, en av författarna till boken.

En återvändare välkomnas i Torps kyrka

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Torps församlings nye kyrkoherde är välbekant med både arbetslaget och församlingsborna. På söndag välkomnas han vid en gudstjänst i Torps kyrka i Fränsta. – Det känns roligt att vara tillbaka, säger Jonas Deckmar.

Han vill bidra till en levande, lokal och folklig kyrka

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Sven Alberius är ny kyrkoherde för församlingarna i nybildade Kramfors pastorat. På söndag välkomnas han vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Nora kyrka. – Mitt mål är att alla ska känna sig hemma i sin kyrka, säger han.

En kyrkoherde som låter hjärtat vara med

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Stöde församlings nye kyrkoherde heter Jon Gerefalk och är mycket mån om att alla ska känna sig välkomna i Svenska kyrkan. – Det har jag arbetat för i hela mitt liv, säger han. På söndag välkomnas han till församlingen vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström.

Samisk utsmyckning invigs i domkyrkan

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | På söndag 18 mars invigs ett altare med samisk utsmyckning i Mariakapellet i Härnösands domkyrka. – Det är en markering att samerna har en självklar plats i Svenska kyrkan och i Härnösands stift, säger biskop Eva Nordung Byström.

Påsknattsmässa – tradition som växer

Publicerad

Påsken brukar beskrivas som kyrkoårets viktigaste helg, men även som en kyrklig högtid som är svår att ta till sig för moderna människor. Nu firas påsknattsmässa i allt fler kyrkor i Härnösands stift och det är en tradition som växer. – Det är en gudstjänst som passar nutiden, säger biskop Eva Nordung Byström.

Drygt en miljon i årets fastekampanj

Publicerad

Under årets fastekampanj samlade Svenska kyrkan i Härnösands stift in över en miljon kronor till internationellt biståndsarbete. – Det motsvarar drygt 4 kronor per medlem i stiftet. Det är ett bra resultat men vi siktar ändå på att öka nästa år, säger Maria Wålsten, internationell sekreterare på Härnösands stift.

Svenska kyrkan på landsbygdsriksdagen

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Härnösands stift deltar i landsbygdsriksdagen som detta år arrangeras i Örnsköldsvik och samlar representanter för organisationer och myndigheter från hela landet. – Svenska kyrkan har en viktig roll på landsbygden som en av få organisationer som är på plats även i små orter, säger Charlotta Ekelund, enhetschef på Härnösands stift.

Nystart för gudstjänster på pingstdagen

Publicerad

På pingstdagen tar Svenska kyrkan en ny kyrkohandbok i bruk. Den innebär nya möjligheter att fira gudstjänst med språk och musik som ligger nära människor i dag. – Den nya handboken ger utrymme för flexibilitet, för både det enkla och folkliga och det djupa och högtidliga, säger biskop Eva Nordung Byström, som medverkar i pingstdagens gudstjänst i Härnösands domkyrka.

Årets utdelning från skogsbruket klar

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | 42 miljoner kronor – så mycket blir årets utdelning från skogsbruket till Svenska kyrkans församlingar i Härnösands stift. Det beslutade stiftsfullmäktige vid sitt sammanträde i maj.

Präst- och diakonvigning på söndag

Publicerad

På söndag den 10 juni vigs Anna Elina Gredander, från Östersund, och Jonatan Wolfbrandt, från Västkusten, till diakon respektive präst vid en högtid i Härnösands domkyrka. Dagen innan tar de sin examen i samband med domkapitlets sammanträde.

Gemensam bön efter valet

Publicerad

På söndag förenas olika kyrkor och församlingar i Sverige i bön för den politiska situationen i landet. – Alla goda krafter behövs, säger biskop Eva Nordung Byström.

Över 21 miljoner i bidrag till stiftets kyrkor

Publicerad

Nu är det klart vilka kyrkor i Härnösands stift som får statliga pengar till renovering under 2019. Det handlar totalt om 21,7 miljoner kronor. – Det är ett mycket välkommet bidrag till arbetet med att vårda och underhålla det kyrkliga kulturarvet, säger Fredrika Björk, stiftsantikvarie på Härnösands stift.

Nya ledamöter på första kyrkomötet i dag

Publicerad

I dag tisdag 2 oktober öppnas årets kyrkomöte. Det är mandatperiodens första kyrkomöte och många av de 251 ledamöterna är nyvalda. Från Härnösands stift är det tio ledamöter, varav sex är nya, som tagit plats i Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Biskopen inviger lekkyrkan

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | På lördag 6 oktober invigs en unik kyrka i Jämtland. Kyrkan är en kopia av Ragunda nya kyrka fast i en tiondels storlek, byggd för att barnen ska leka i den. – Lekkyrkan är ett fint sätt att ge barn möjlighet att på egna villkor möta de andliga värden i livet som de har rätt till, säger biskop Eva Nordung Byström som deltar i invigningen av lekkyrkan.

Ny kyrkoherde välkomnas i Lockne kyrka

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Brunflo, Lockne, Marieby och Näs församlingars nya kyrkoherde heter Christin Nygren Sundvisson och är redan bekant med församlingarna. – Det är väldigt roligt att jobba här. Det finns ett stort engagemang både bland anställda och ideella, säger Christin Nygren Sundvisson som arbetat som församlingspräst i pastoratet de senaste tre åren.

Klockringning 100 år efter första världskrigets slut

Publicerad

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget upphörde. I Västernorrland och Jämtland/Härjedalen kommer det att märkas genom att klockorna ringer i många av stiftets kyrkor. I Härnösands domkyrka görs klockringningen klockan 13.30, samtidigt med andra kyrkor i Europa.

Julen i Svenska kyrkan

Publicerad

PRESSMEDDELANDE: Julgudstjänster på olika språk. Alternativa julfiranden med mat och samvaro. Julspel och familjegudstjänster. Traditionella julottor och midnattsmässor. Och utöver allt detta, massor av musik. – Trots all kommers som omger julhelgen står sig det kristna julbudskapet starkt, säger biskop Eva Nordung Byström.

Pressrum

Välkommen till Härnösands stifts pressrum. Här finns kontaktuppgifter, nedladdningsbara bilder, pressmeddelanden och länkar till annat aktuellt. Här finns också en guide till Svenska kyrkans många specialtermer.