Nyhetsarkiv

Här kan du läsa alla nyheter och pressmeddelanden från Härnösands stift.

Prenumerera via RSS

Två nya präster tar examen

Publicerad

På söndag den 22 januari välkomnar Härnösands stift två nya präster till tjänst i Svenska kyrkan. De prästvigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. De nya prästerna börjar arbeta i Örnsköldsviks respektive Stöde församling.

Ny kyrkoherde välkomnas i Timrå

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Timrå församlings nya kyrkoherde heter Maria Ålander och vill vara en möjliggörare för andra. På söndag välkomnas hon vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Timrå kyrka.

Kyrklig satsning på jobb och boende för nyanlända

Publicerad

Njurunda församling får 400 000 kronor till stöd för sin verksamhet för asylsökande och nyanlända. Bidraget är en del av totalt 8 miljoner kronor som delats ut till olika projekt i Svenska kyrkan, genom regeringens bidrag till civilsamhällets arbete med integration.

Festmässor lyfter reformationen i höst

Publicerad

Martin Luthers 95 teser ledde på 1500-talet till stora förändringar inom både kyrkan och politiken. Så uppstod den protestantiska reformationen. Och så formades det som är Svenska kyrkan. I år lyfts 500-årsminnet av reformationen i festgudstjänster runt om i Härnösands stift. Och på reformationsdagen den 31 oktober firas festgudstjänst i alla landets domkyrkor.

Ny kyrkoherde välkomnas i Hässjö kyrka

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Hässjö, Ljustorp och Tynderö församlingars nya kyrkoherde heter Lovisa Schmidt och vill bygga församlingar från grunden. På söndag välkomnas hon vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Hässjö kyrka.

Biskopen utforskar Sundsvalls församling

Publicerad

Biskop Eva Nordung Byström gör i veckan en officiell visitation i Sundsvalls församling. Under fyra dagar utforskar hon församlingen, möter medarbetare och tar del av verksamheter. – Jag ser verkligen fram mot att få lära känna Sundsvalls församling mer. Jag har ett så gott intryck av deras breda verksamhet, inte minst på det sociala området, säger hon.

Valår i Svenska kyrkan

Publicerad

Den som vill ställa upp i kyrkovalet 2017 bör inte fundera länge till. Just nu pågår nomineringen av grupper och kandidater. Vid påsk går anmälningstiden ut.

Ny domprost välkomnas i Härnösand

Publicerad

Härnösands stifts nye domprost heter Kent Nordin, är uppväxt i Örnsköldsvik och Domsjö men har bott i Lycksele de senaste 25 åren. På söndag välkomnas han vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Härnösands domkyrka.

Ny medlemsstatistik från Svenska kyrkan

Publicerad

PRESSMEDDELANDE |Ny medlemsstatistik för Svenska kyrkan visar att även i Härnösands stift fortsätter antalet medlemmar att minska. – Jag hoppas och tror ändå att människor upplever att vi är en öppen folkkyrka för alla, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift.

Stor dramatik i stiftets kyrkor

Publicerad

Påskens budskap är att ljus besegrar mörker och att liv uppstår efter död. Under några dagar, med start skärtorsdag, bjuder kyrkorna på stor dramatik när gudstjänsterna speglar en av världens mest kända berättelser.

Ny kyrkoherde välkomnas i Härjedalen

Publicerad

Härjedalens pastorats nye kyrkoherde heter Lars Stenman och han älskar att hitta varje människas speciella gåva och möjlighet. Så vill han hjälpa till så både människorna och den nya organisationen ska blomstra. På söndag välkomnas han vid gudstjänsten i Hede kyrka.

Skog, vind och vatten bidrar till kyrkans verksamhet

Publicerad

PRESSMEDDELANDE I 40 miljoner kronor – så mycket blir årets utdelning från skogsbruket till Svenska kyrkans församlingar i Härnösands stift. Det beslutade stiftsfullmäktige vid sammanträde i Östersund på tisdagen.

Ny kyrkoherde i Strömsunds pastorat

Publicerad

Elisabeth Björklund är ny kyrkoherde i Strömsunds pastorat. På söndag 28 maj tas hon i mot i pastoratet vid en välkomsthögtid i Ströms kyrka. Mottagandet leds av biskop Eva Nordung Byström.

Två nya präster och tre nya diakoner till stiftet

Publicerad

På söndag den 11 juni välkomnar Härnösands stift två nya präster och tre nya diakoner till tjänst i Svenska kyrkan. De vigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. De nya medarbetarna börjar arbeta i församlingar i Jämtland och Västernorrland.

Årets sommarkyrkor har öppnat

Publicerad

Efter midsommar slår sommarkyrkorna upp sina portar för vägfarare och andra semesterlediga. I Härnösands stift är det 35 kyrkor som håller extra öppet under semesterperioden för att bjuda på en stunds vila från vägdamm och shoppingstress.

Dags att ta ställning i kyrkovalet

Publicerad

Nästa vecka kommer röstkorten till alla som har rätt att rösta i kyrkovalet och redan den 4 september är det möjligt att börja förtidsrösta. För den som vill ta chansen att påverka Svenska kyrkans verksamhet under de närmaste fyra åren är det dags att ta ställning.

Svårt ta ställning i kyrkovalet? Ställ en fråga!

Publicerad

I dag, måndag 4 september, går startskottet för kyrkovalet. Men många tycker det är svårt att veta vad de som kandiderar i valet står för. På Härnösands stifts kyrkovalswebb finns möjlighet att ställa frågor till några av toppkandidaterna i valet.

Guide till kyrkovalet i Härnösands stift

Publicerad

Det är valvecka för Svenska kyrkans alla medlemmar och frågorna hopar sig inför valdagen den 17 september. Vilka ställer upp i valet? Vad vill nomineringsgrupperna? Och kan man personrösta? Här är svaren på de vanligaste frågorna.

Rekordmånga röstade i kyrkovalet

Publicerad

PRESSMEDDELANDE I Härnösands stift kommer tre nya grupper in i stiftsfullmäktige: Miljöpartister i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan. Socialdemokraterna är allt jämt den största gruppen, både i stiftsfullmäktige och i kyrkomötet. Den preliminära rösträkningen visar även på ett rekordstort valdeltagande, 18,6 procent i Härnösands stift.

24 miljoner i bidrag till kyrkor i Härnösands stift

Publicerad

Nu är det klart vilka kyrkor i Härnösands stift som får statliga pengar till renovering under 2018. Det handlar totalt om 24,3 miljoner kronor. – Vår ansökan bejakades endast till drygt 60 procent men stiftsstyrelsen har ändå kunnat bevilja medel till olika typer av projekt, både till omfattande åtgärder som renovering av puts och fasad och till mindre åtgärder som konservering av inventarier, säger stiftsantikvarie Linnea Skog.

Nya stiftsfullmäktige klart

Publicerad

Efter att personrösterna räknats i kyrkovalet står det klart att åtta av de 59 ledamöter som tar plats i stiftsfullmäktige de kommande fyra åren har fått sitt mandat direkt av väljarna. Över hälften av de ordinarie ledamöterna är nya jämfört med nuvarande mandatperiod.

Tio ledamöter från stiftet tar plats i kyrkomötet

Publicerad

När rösterna i valet till kyrkomötet sluträknats är det klart att fyra nomineringsgrupper delar på de tio platser som tillfaller Härnösands stift mandatperioden 2018-2021. Sex av de tio platserna tillsätts med ledamöter som är nya i Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Kvinnor i Svenska kyrkan sprider ljus över övergrepp

Publicerad

Under fredagen anslöt sig kvinnor inom Svenska kyrkan till den spontana kampanjen Metoo. Uppropet har samlat en rad sexuella övergrepp som inträffat i kyrklig miljö. – Det är ett lock som öppnats, i samhället och därmed också i kyrkan, säger biskop Eva Nordung Byström.

Förslag på åtgärder i kyrkans skogar

Publicerad

I Härnösands stifts skogar kommer ett försök att göras för att minska användningen av plast. Även möjligheten att mer använda eget virke vid renovering av kyrkor lyftes vid senaste stiftsfullmäktige.

Ny kyrkoherde välkomnas i Bergs kyrka

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Maria Olofsson, 45 år från Frösön är ny kyrkoherde i Södra Jämtlands pastorat. På söndag välkomnas hon till församlingarna i samband med gudstjänsten i Bergs kyrka. Mottagandet leds av biskop Eva Nordung Byström.

Kyrkkaffe i biskopsgården på söndag

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Söndag 17 december, den tredje söndagen i advent, är det biskop Eva Nordung Byström som predikar vid gudstjänsten i Härnösands domkyrka. Efteråt bjuds gudstjänstbesökarna på kyrkkaffe i biskopsgården.

Ny stiftsstyrelse utsedd för 2018-2021

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | På måndagen hade Härnösands stifts nyvalda stiftsfullmäktige valsammanträde för att utse ledamöter till stiftsstyrelsen, egendomsnämnden och domkapitlet för de kommande fyra åren.

Dygnet runt med Svenska kyrkan i jul

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Julgudstjänster på olika språk. Alternativa julfiranden med mat och samvaro. Julspel och familjegudstjänster. Traditionella julottor och midnattsmässor. Och utöver allt detta, massor av musik. – Julens budskap om ljuset som är starkare än mörkret och om kärleken som övervinner allt, kan gestaltas på många olika sätt, säger biskop Eva Nordung Byström.

Ny kyrkoherde välkomnas i Lits kyrka

Publicerad

PRESSMEDDELANDE | Malin Olsson är ny kyrkoherde i Häggenås, Lit och Kyrkås. På söndag 7 januari välkomnas hon till församlingen under gudstjänsten i Lits kyrka. – Jag är oerhört glad och tacksam att få komma till en så härlig församling, säger hon.

Pressrum

Välkommen till Härnösands stifts pressrum. Här finns kontaktuppgifter, nedladdningsbara bilder, pressmeddelanden och länkar till annat aktuellt. Här finns också en guide till Svenska kyrkans många specialtermer.