Nyhetsarkiv

Här kan du läsa alla nyheter och pressmeddelanden från Härnösands stift.

Prenumerera via RSS

Mer samverkan för Svenska kyrkan i Härjedalen

Publicerad

Stiftstyrelsen i Härnösands stift har valt väg för Svenska kyrkans framtid i Härjedalen. Förslaget innebär att fyra församlingar skapar en ny organisation för samverkan i övergripande frågor. – Förslaget är ett sätt att säkra den lokala närvaron i framtiden. På det här sättet kan församlingarna fortsätta sin verksamhet med personal nära medlemmarna, säger biskop Eva Nordung Byström, ordförande i stiftsstyrelsen.

Ny kyrkoherde välkomnas i Arnäs kyrka

Publicerad

Arnäs och Gideå-Trehörningsjö församlingars nya kyrkoherde heter Camilla Nordström, är en god lyssnare och vill möjliggöra för fler att känna sig delaktig i kyrkans arbete. På söndag välkomnas hon vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Arnäs kyrka.

Fyra nya präster vigs i helgen

Publicerad

På söndag den 24 januari får Härnösands stift fyra nya präster som ska börja jobba i Ångermanland och Jämtland. De prästvigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström.

Kyrkan gör upp med rollen som förtryckare

Publicerad

På fredag 5 februari medverkar biskop Eva Nordung Byström vid ett seminarium under Jokkmokks marknad för att presentera Svenska kyrkans bok om nomadskolorna. Boken är en viktig del i arbetet att synliggöra kyrkans roll i det förtryck som har utövats mot samerna.

Ny organisation för Svenska kyrkan i Härjedalen

Publicerad

Stiftsstyrelsen beslutade på onsdagen att Svenska kyrkan i Härjedalen ska bilda en ny organisation – Härjedalens pastorat – för samverkan i resurskrävande frågor. – Beslutet innebär att alla fyra församlingar kommer att finnas kvar med uppdrag att fira gudstjänst, bedriva socialt arbete och verksamhet för barn och unga lokalt, säger biskop Eva Nordung Byström.

Ny kyrkoherde välkomnas i Nätra-Sidensjö

Publicerad

Nätra och Sidensjö församlingars nya kyrkoherde heter Janet Eriksson, har en bakgrund som familjeterapeut och vill leda arbetet i nära samarbete med arbetslaget. På söndag välkomnas hon vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Nätra kyrka.

Medias granskning en viktig väckarklocka

Publicerad

Aftonbladet och Sveriges Radio har granskat Svenska kyrkans resor. Granskningen visar att tveksamheter kring utlandsresor förkommit på flera håll i landet. – Det är bra att kyrkan granskas, det är medias uppgift och det är nyttigt för oss, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift.

Två nya präster och en diakon till Jämtland

Publicerad

På söndag den 19 juni välkomnar Härnösands stift två nya präster och en ny diakon till tjänst i Svenska kyrkan. De vigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. De nya medarbetarna börjar arbeta i församlingar i Jämtland.

31 miljoner i bidrag till stiftets kyrkor

Publicerad

Nu är det klart vilka kyrkor i Härnösands stift som får statliga pengar till restaurering under 2017. Det handlar totalt om 31 miljoner kronor. – Vi ansökte om över 50 miljoner, vilket gör att flera projekt har fått skjutas på framtiden. Behoven är stora och vår ansökan om statlig ersättning bejakades endast till drygt hälften, säger stiftsantikvarie Linnea Skog.

Biskopsgården byter färg

Publicerad

De senaste dagarna har man kunnat se att biskopsgården i Härnösand byter färg från vit till gul. Det är den ursprungliga färgen som återställs. – Vi har under flera års tid kunnat skönja en gul färg under den vita när putsen har lossnat, säger Max Enander, ansvarig för stiftets fastigheter.

Präst fråntas sitt uppdrag

Publicerad

Domkapitlet i Härnösands stift har beslutat att frånta en pensionerad präst behörigheten att vara präst. Domkapitlet konstaterar att han upprepade gånger visat sig olämplig för uppdraget.

Ny kyrkoherde välkomnas i Åre

Publicerad

Åre församlings nya kyrkoherde heter Lars Wangby och är en återvändare som vill sätta församlingsborna i centrum. På söndag välkomnas han till församlingen vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Duveds kyrka.

Klockringning för fred

Publicerad

I flera kyrkor i Härnösands stift kommer klockorna den här veckan att ringa för fred i Syrien. Klockringningen uppmanar till omtanke och bön för de svårt krigsdrabbade människorna i Syrien.

Nya organisationer för Svenska kyrkan i södra Ångermanland och västra Jämtland

Publicerad

Stiftsstyrelsen beslutade på tisdagen att Svenska kyrkan i södra Ångermanland och västra Jämtland ska bilda nya organisationer för kommunvis samverkan i resurskrävande frågor. – Det handlar om att skapa långsiktigt hållbara sammanhang och om solidaritet mellan församlingar, där de med mer resurser kan stötta de mindre, säger biskop Eva Nordung Byström.

Biskopen deltar vid historiskt möte med påven

Publicerad

Biskop Eva Nordung Byström och fem medarbetare i församlingar i Härnösands stift är på plats när påve Franciskus kommer till Lund den 31 oktober. Lutherska världsförbundet och Vatikanen uppmärksammar då gemensamt 500-årsminnet av reformationen. Det är ett historiskt möte mellan katoliker och lutheraner som sker efter nästan 500 år av splittring.

Tusentals ljus tänds till minne av de döda

Publicerad

Under allhelgonahelgen håller Svenska kyrkan i stora delar av Härnösands stift extra öppet för att möta alla de människor som besöker en grav. Inför årets helg kommer flera församlingar även att möta församlingsbor som kanske inte har möjlighet att komma till kyrkogården.

Ny kyrkoherde välkomnas i Borgsjö-Haverö

Publicerad

Borgsjö-Haverös nye kyrkoherde heter Erik Flodberg. På söndag välkomnas han till uppdraget vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Borgsjö kyrka.

Biskopen besöker Häggenås-Lit-Kyrkås

Publicerad

Biskop Eva Nordung Byström erbjuds ett späckat program när hon i veckan besöker Häggenås-Lit-Kyrkås församling för en officiell visitation. – Det ska bli roligt och intressant att lära känna församlingen och dess medarbetare, det ser jag verkligen fram emot, säger hon.

Stiftsfullmäktige sammanträder

Publicerad

Stiftsfullmäktige sammanträder 17-18 november på församlingsgården i Härnösand. På agendan verksamhetsplan och budget för 2017.

Sänkt begravningsavgift i nästan hela stiftet

Publicerad

Den enhetliga begravningsavgift som införs 2017 innebär sänkt avgift i knappt 90 procent av församlingar i Härnösands stift. På de flesta orter i regionen tjänar alltså invånarna på det nya sättet att beräkna begravningsavgiften.

”När barn far illa måste vi agera”

Publicerad

Svenska kyrkans biskopar har tillsammans med Sveriges kristna råd, det vill säga landets samlade kristna samfund, startat ett julupprop för en human flyktingpolitik. – När barn och unga far illa måste vi agera, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift.

Kyrkkaffe i biskopsgården på söndag

Publicerad

Söndag 18 december, den fjärde söndagen i advent, är det biskop Eva Nordung Byström som predikar vid gudstjänsten i Härnösands domkyrka. Efteråt bjuds gudstjänstbesökarna på kyrkkaffe i biskopsgården.

Ny modell för Svenska kyrkans familjerådgivning

Publicerad

Härnösands stift fortsätter under första halvåret 2017 att ge bidrag till Svenska kyrkans familjerådgivning i regionen. Därefter kommer stiftets församlingar att kunna söka motsvarande bidrag för att själva teckna avtal med Vårsta diakonigård som bedriver verksamheten.

Ny organisation för Svenska kyrkan i nordligaste Jämtland

Publicerad

Stiftsstyrelsen beslutade förra veckan att Frostvikens församling i nordligaste Jämtland från och med 2018 ska ingå i Strömsunds pastorat, för samverkan med övriga församlingar i resurskrävande frågor.

Pressrum

Välkommen till Härnösands stifts pressrum. Här finns kontaktuppgifter, nedladdningsbara bilder, pressmeddelanden och länkar till annat aktuellt. Här finns också en guide till Svenska kyrkans många specialtermer.