Foto: Maria Eddebo Persson

Dygnet runt med Svenska kyrkan i jul

Nyhet Publicerad Ändrad

PRESSMEDDELANDE | Julgudstjänster på olika språk. Alternativa julfiranden med mat och samvaro. Julspel och familjegudstjänster. Traditionella julottor och midnattsmässor. Och utöver allt detta, massor av musik. – Julens budskap om ljuset som är starkare än mörkret och om kärleken som övervinner allt, kan gestaltas på många olika sätt, säger biskop Eva Nordung Byström.

I både Jämtland, Härjedalen och Västernorrland har Svenska kyrkans församlingar gjort sig redo att möta så väl vana som mer ovana kyrkobesökare.
– Trots all kommers som omger julhelgen står sig det kristna budskapet starkt. Människor söker också efter en djupare mening, behöver stanna upp och uppleva verklig julefrid. Här fyller kyrkorna ett stort behov, säger biskop Eva Nordung Byström.

Sällan erbjuds ett så varierat utbud i kyrkorna som under just julen.

På julaftons förmiddag har många församlingar familjegudstjänster; ofta i form av ett julspel, samling vid julkrubban, eller liknande.

På julaftons eftermiddag inbjuder flera församlingar till alternativt julfirande, med mat och samvaro. Detta erbjuds till exempel i Mariakapellet  i Kramfors, på församlingshemmet i Örnsköldsvik, på församlingsgården i Sollefteå, på Café Trädgårn i Härnösand, på Café In Between i Timrå, i Hornbergskyrkan på Frösön, på församlingsgården i Östersund och i Heliga Ljusets kyrka i Torvalla.

På eftermiddagen är det också vanligt med en enklare gudstjänst, en julbön, i kyrkan.

På kvällen är det dags för midnattsmässa. Mässan sent på julaftonskväll lockar många kyrkobesökare, och har under senare år fått fler besök än den traditionella julottan på juldagens morgon. De församlingar som har flera kyrkor firar ofta midnattsmässan i en kyrka och julottan i en annan.

Musikgudstjänster inramar helgen i de allra flesta församlingar.

Varje natt under hela julhelgen, precis som resten av året, finns jourhavande präst tillgänglig via telefon 112, mellan klockan 21.00 och 06.00, för den som behöver någon att prata med. Svenska kyrkans finskspråkiga telejour är öppen varje kväll mellan klockan 21.00 och 24.00, och nås på numret 020-26 25 00.

För mer information om julens många arrangemang, se varje församlings hemsida som samtliga nås via Härnösands stifts hemsida.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17