Biskopens kräkla invigs under samiskt jubileum

Nyhet Publicerad

PRESSMEDDELANDE |Tisdag 6 februari invigs biskop Eva Nordung Byströms nya biskopsstav under en sydsamisk-svensk gudstjänst i Stora kyrkan i Östersund. Biskopsstaven är ett samiskt hantverk och gudstjänsten är ett av flera arrangemang som Svenska kyrkan inbjuder till under Staare 2018, 100-årsjubileumet av det första samiska landsmötet i Sverige.

Invigningen av biskopens nya kräkla eller stav är en speciell händelse.
– Och vanligen lämnar kräklan bara domkyrkan och Härnösand när en ny biskop vigs, när jag reser har jag därför en särskild resestav med mig. Att invigningen är någon annanstans än i domkyrkan är unikt, säger Eva Nordung Byström.
Att det är så nu beror på kopplingen till den samiska kulturen.
– När den gamla staven skulle bytas ut ville jag ha en stav med anknytning till vårt stift. En stav i trä då vi har mycket skog, men där även vatten och fjäll avspeglas i färg och symbolik tillsammans med kristna symboler och anknytning till kyrkans tradition. Där skall självklart även vårt urfolk och deras symbolvärld finnas med. Det finns så många kopplingar mellan både naturen och kyrkans symboler och den samiska kulturen och symbolvärlden, säger Eva Nordung Byström.

Den nya biskopsstaven är tillverkad av möbelsnickaren Birgitta Ricklund från Själevad. Den hör alltså hemma i Härnösands domkyrka där den kommer att tas emot senare i vår. Biskopens gamla kräkla eller stav är från 1930-talet, har blivit ostadig med åren och är väldigt tung att hantera, därför byts den ut.

Tisdag 6 februari klockan 14, på samernas nationaldag, invigs biskopsstaven vid en sydsamisk-svensk gudstjänst i Stora kyrkan där bland andra biskop Eva Nordung Byström medverkar. Vid det efterföljande kyrkkaffet berättar prästen Bo Lundmark om tillkomsten av samernas nationalsång, Sámi soga lávlla.

I samband med gudstjänsten den 6 februari släpps en ny bok om samiska kyrkplatser och kyrkoliv. Boken är ett samarbete mellan Härnösands stift och stiftelsen Gaaltije.

Onsdag 7 februari och torsdag 8 februari – klockan 11 båda dagarna – arrangeras ett samtal om samisk konst i kyrkorummet, Staakebaalka. Birgitta Ricklund och sameslöjdsmästaren Anna-Stina Svakko delar då med sig av sina tankar kring samisk formgivning i kyrklig kontext och om hur samisk identitet och trygghet kan stärkas i kyrkorummet.

För Svenska kyrkans övriga arrangemang under Staare 2018, se Östersunds församlings hemsida: Svenska kyrkan Östersund

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17