Foto: Magnus Aronsson

Nya stiftsfullmäktige klart - ledamöterna utsedda

Efter att personrösterna räknats i kyrkovalet står det klart att åtta av de 59 ledamöter som tar plats i stiftsfullmäktige de kommande fyra åren har fått sitt mandat direkt av väljarna. Över hälften av de ordinarie ledamöterna är nya jämfört med nuvarande mandatperiod.

Många väljare tog chansen att personrösta och kryssade upp till tre personer per valsedel, vilket är det antal som är tillåtet. Många av kryssen gjordes framför namn som redan hade en topplacering på listan och därmed säkrades att de blev invalda. Men åtta ledamöter fick sitt mandat direkt av väljarna, genom att de kryssades till en placering högre upp på listan. Dessa är Hans Åsling (C), Trångsviken, Kjell-Åke Andersson (SD) Berg, Christina Thernsjö (BorgA), Lit, Anders Gustafsson (FK), Frösön, Ulla Britt Sundin (KR), Örnsköldsvik, Anna Burenius (MPSK), Härnösand, Ingeborg Wiksten (FiSK), Njurunda och Marie Buhr (ViSK), Örnsköldsvik.

Den slutgiltiga rösträkningen visar även att tio nomineringsgrupper tar plats i stiftsfullmäktige under den kommande mandatperioden. Tre av grupperna – Sverigedemokraterna, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Vänstern i Svenska kyrkan – är nya jämfört med nuvarande mandatperiod. Socialdemokraterna är liksom i dag den största gruppen.

Mandatfördelning stiftsfullmäktige 2018-2021

Socialdemokraterna, 27 mandat (- 1).
Centerpartiet, 12 mandat (-1).
Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), 7 mandat (+1).
Sverigedemokraterna, 3 mandat.
Borgerligt Alternativ, 2 mandat (-1 mandat).
Frimodig kyrka, 2 mandat (-1 mandat).
Kristdemokrater i Svenska kyrkan, 2 mandat (-2).
Miljöpartister i Svenska kyrkan, 2 mandat.
Fria liberaler i Svenska kyrkan, 1 mandat (-1).
Vänstern i Svenska kyrkan, 1 mandat.

Över hälften av de 59 mandaten tillsätts med ledamöter som är nya på uppdraget. Hälften av ledamöterna är kvinnor. Här är hela listan på ledamöter:
Utsedda ledamöter och ersättare stiftsfullmäktige 2018-2021

Efter den slutgiltiga sammanräkningen, då även samtliga förhandsröster räknats, är valdeltagandet i valet till stiftsfullmäktige i Härnösands stift 19,1 procent. Det innebär att 43 275 personer röstade.

För att personrösterna ska ha effekt krävs att de motsvarar minst fem procent av antalet röster på den aktuella nomineringsgruppen.

Kajsa Åslin
2017-10-09