Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

Musik i oktober: körstafett, performance och orgelfestival

I oktober kommer Inlandets körstafett till Jämtland. Stafettpinnen har gått från Gällivare i norr och kommer att fortsätta till Kristinehamn i söder. – Tanken är att länka den ena kören till den andra så att två körer möts och tillsammans låta sången klinga starkt, säger Lena Severin, kantor i Näs församling i Jämtland och initiativtagare till stafetten.

I Inlandets körstafett avlöser körerna varandra, en kör kommer resande för att delta i en konsert tillsammans med den lokala kören – som tar stafettpinnen vidare. Stafetten går längs med eller i närheten av Inlandsbanans stationsorter.
– Det viktiga är att sången klingar. Vårt lokala kulturarv blir som en livsnerv, säger Lena Severin.
– Genom körsatsningen vill jag bidra till att lyfta de småskaliga värdena, att livskvalitet finns i överflöd i Sveriges inland och skogs- och fjälltrakter. Att få visa fram allt detta oerhört vackra, och till viss del ännu orörda, säger Lena Severin.

Allt detta orörda vackra är också titeln på den sång, skriven av musikern Lasse Tennander, som kommer att finnas med under hela körstafetten.

Stafetten som inleddes i Gällivare gick genom Lappland i maj och juni med försommarens grönska längs banan. Nu när färgerna bytts till gult och rött når den kyrkor i Jämtland och Härjedalen, med start i Häggenås kyrka på lördag den 1 oktober. Under månadens gång fortsätter stafetten med konserter i kyrkor i Näs, Brunflo, Oviken, Åsarna, Rätan och Funäsdalen för att avslutas i Ytterhogdals kyrka den 23 oktober.

Oktober går i musikens tecken i flera församlingar i Härnösands stift. Som exempel kan också nämnas att i Östersund öppnas höstens program i Katedralakademin med ett lite ovanligt arrangemang som lär locka många intresserade av musik och historia i allmänhet och av antiken i synnerhet. I det musikaliska projektet Sverige i antiken - antiken i Sverige varvas föreläsningar med musik och historisk performance. Inom projektet genomförs en turné som börjar i Stora kyrkan i Östersund lördag 1 oktober, för att fortsätta genom Sverige och avslutas i Rom och Aten.

I Härnösand bjuder oktober månad på Orgelfestival med konserter med både lokala och gästande organister under hela månaden. Det mesta sker i Härnösands domkyrka men den 15 oktober bjuds in till orgelsafari med buss och guider till Säbrå-, Stigsjö- och Häggdångers kyrkor. Under orgelfestivalen ges också fortbildning för kyrkomusiker, inom Härnösands stifts utbildningsprogram, och demonstration av instrumentet för inbjudna skolklasser.

Läs mer om dessa och andra arrangemang på församlingarnas hemsidor som finns samlade här.

Om körstafetten finns material samlat på studieförbundet Sensus hemsida.

BILDTEXT: Näs kyrka är en av åtta kyrkor i Jämtland och Härjedalen dit körstafetten kommer. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift