Församlingar värnar om mjölkbönderna

Mjölkbönderna måste få mer betalt för sin mjölk. Det tycker Calle Wahlström, kyrkoherde i Alsen och Offerdal, som tagit initiativ till att skapa opinion för att värna mjölkbönderna.

Hur kommer det sig att ni som Svenska kyrkan värnar om bönderna?
– Det beror dels på att vi har en allmän medvetenhet om att bönderna har det pressat. Och dels på att man ser hur bönderna här i kring har det. Vi vill stödja en levande landsbygd och höjd mjölkersättning till bönder. Vi är så glada för bönderna som kämpar och gör sitt bästa för en levande landsbygd och öppna landskap. Tyvärr får de dåligt betalt för sina högkvalitetsprodukter. Vi konsumenter kan bättra på deras lönsamhet genom att välja svenska jordbruksprodukter, säger Calle Wahlström.

För att skapa opinion har Svenska kyrkan i Offerdal och Alsen serverat Kakaomjölk utanför Ica och vid en skidtävling och propagerar där för att handla lokalt.
– Fråga din handlare vilka ostar som kommer hemifrån och vilken mjölk och grädde som är lokalt producerad.

Det här är diakoni i praktiken.

Calle Wahlström

Kan Svenska kyrkan göra skillnad för bönderna?
– Det här är diakoni i praktiken. Vi måste höja våra röster, för går det dåligt för bönderna så går det dåligt för hela bygden. Vi som kyrka står på de utsattas sida i alla lägen och nu är bönderna väldigt utsatta, säger Calle Wahlström.
– Det är roligt att kyrkan gör sådant här. Jag är övertygad om att det ger effekt. På landsbygden behöver vi alla varandra och vi hjälps åt, säger Pär Hammarberg, mjölkbonde i Offerdal.

Maria Eddebo Persson
2015-02-23