Biskop Eva Nordung Byström och Sylvia Sparrock, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan, presenterade boken om nomadskolorna. Foto: Joakim Nordblom

Biskop Eva Nordung Byström och Sylvia Sparrock, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan, presenterade boken om nomadskolorna. Foto: Joakim Nordblom

Skapad:2016-02-05 13:44:00

I en ny bok om de nomadskolor som växte fram i början av 1900-talet berättas om kyrkans roll i det förtryck som har utövats mot samerna. Änge nomadskola i västra Jämtland är en av de miljöer som skildras i boken. – Vi är många som inte haft full insikt i vad samer utsatts för i det förflutna, bland annat genom skolväsendet som kyrkan länge var en del av, säger biskop Eva Nordung Byström.

Läs mer om nomadskolorna

"Boken om nomadskolorna förpliktigar"

Skapad: 2015-02-02 10:47:00

BLOGG | Svenska kyrkan och dess kyrkoherdar och biskopar i de nordligaste stiften ställde upp och hjälpte rasbiologiska institutet i de rasbiologiska mätningarna av samerna och svenska staten i ledningen av nomadskolorna. Jag ryser och förvånas över sambandet men inser samtidigt hur nära till hands det är att hamna på fel spår när man påverkas av de värderingar som råder i ett samhälle, skriver biskopen efter att ha läst den nya boken om nomadskolorna.

Läs mer på bloggen

Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Skapad:2016-01-28 10:37:00

Är det verkligen någon som vill prata med en präst idag? Ja, den frågan kan man ställa nu när jourhavande präst fyller 60 år. Det var den 7 februari 1956 som Erik Bernspång satte in en liten annons i Öresunds Posten där man kunde läsa: ”Innan ni begår självmord, ring...”

Läs mer om jourhavande präst
Tilde Dübbel med några av sina konfirmand- och klasskompisar i Hede.

Tilde Dübbel med några av sina konfirmand- och klasskompisar i Hede. Foto: Kristina Hellberg

Skapad:2016-01-25 13:48:00

När kyrkan är en självklar del i bygden blir även konfirmationen självklar. Så är det i Hedebygdens församling i Härjedalen. De ungdomar som inte deltar i församlingens konfirmandgrupp går att räkna på ena handens fingrar.

Följ med till Hede

Foto: Peter Hansson, Sveriges Radio

Skapad:2016-01-14 11:48:00

Sveriges Radios lyssnare har röstat fram Örnsköldsviksprästen Pia Boia till Årets Västernorrlänning. Detta för hennes agerande vid en nynazistisk demonstration.

Läs mer och lyssna på en radiointervju
Två personer står vid en dator och arbetar.

Foto: Alex&Martin/IKON

Lediga tjänster på stiftskansliet

Skapad:2016-01-15 12:14:00

I samarbete med Proffice söker vi till stiftskansliet i Härnösand dig som vill ansvara för stöd till kansliets chefer i personalrelaterade frågor och vara en av arbetsgivarens företrädare. Nuvarande tjänsteinnehavare går till andra uppgifter inom organisationen.

Läs mer tjänsten som personalsekreterare
Skapad:2016-01-15 10:45:00

I samarbete med Proffice söker vi till stiftskansliet i Härnösand dig som vill arbeta med kursadministration av stiftets utbildnings- och fortbildningsinsatser.

Läs mer om tjänsten som utbildningssekreterare

Foto: Alex&Martin/IKON

Skapad:2015-11-23 18:24:00

Stiftsfullmäktige tog på fredagen beslut om Härnösands stifts verksamhetsplan och budget 2016. Bland annat beslutades om ett fortsatt kraftigt främjande av församlingarnas barn- och ungdomsverksamhet.

Läs mer om verksamhetsplanen här
Solceller på Sollefteå församlingsgård, kyrkogårdsföreståndare Jan Leiknes

Solceller på Sollefteå församlingsgård, kyrkogårdsföreståndare Jan Leiknes Foto: Rebecka Lindberg

Skapad:2015-10-08 08:42:00

Svenska kyrkan i Sollefteå satsar på solenergi. De 84 solcellspanelerna minskar Sollefteå församlingsgårds energiförbrukning med 30 procent. – Det känns fantastiskt att de äntligen är på plats. Det är vår största energisatsning, säger Jan Leiknes, kyrkogårdschef.

Läs mer om solcellerna i Sollefteå
Sture Nilsson kör sin häst Tejapojken som drar ett timmerlass.

Sture Nilsson kör sin häst Tejapojken som drar ett timmerlass. Foto: Maria Eddebo Persson

Skapad:2015-06-04 15:30:00

För att öka naturvärdena i skogen har nu Härnösands stift börjat avverka skog med hjälp av hästar. – Det är ett område där speciella växter trivs och det är svårt att komma fram med stora maskiner. En stor fördel är att hästarna inte ger några direkta markskador, så det är ett skonsamt sätt att avverka på, säger Fredrik Sätter, stiftsskogvaktare i mellersta Jämtland.

Läs mer om avverkning med häst
Skapad:2015-08-17 16:06:00

En bok med roliga eller udda historier från kyrkans värld planerar författaren Lars-Erik Litsfeldt att ge ut. Just nu samlar han material till boken.

Läs mer om de roliga historierna

Foto: Gustaf Hellsing

Skapad:2014-09-23 11:03:00

Församlingarna i stiftet har många aktiviteter för alla åldrar. Nu finns mycket av detta samlat i Svenska kyrkans gemensamma kalender.

Läs mer och titta i kalendern
I många kyrkor kan du skriva en bön på en lapp och lägga i en förbönslåda. Du kan tända ljus och be.

I många kyrkor kan du skriva en bön på en lapp och lägga i en förbönslåda. Du kan också tända ljus och be. Foto: Monica Gustafsson

Skapad:2014-02-20 15:06:00

Sätt dig. Knäpp händerna. Blunda om du vill. Be högt eller tyst. Här har vi samlat några böner som du kan låta dig inspireras av. Fler hittar du i psalmboken och i andra bönböcker. Eller be fritt ur hjärtat. Bönens kraft är stor.

Böner – tips och inspiration

Foto: Josefin Casteryd/IKON

 

   

 

 

 
Hitta kurser och annan information på intranätet
 

På Svenska kyrkans gemensamma intranät finns riktad information till dig som är anställd, förtroendevald eller ideell medarbetare i Härnösands stifts församlingar.  

Härnösands stifts intranät  

 

 

 
Saxat ur andra medier:

Historisk tur med kyrkbåt över Marmen
ST 2015-08-17 

En frälsarkrans som enar Tidningen Ångermanland 2015-05-21

"Kyrkan ska stå på kärlekens sida" Biskop Martin Modeus debatterar på SvD 2015-04-13

"Ta en öppen debatt om vapenexporten" Antje Jackelén debatterar på SvD 2015-02-26 

Sveriges interreligiösa råd: Religiös tro ursäktar aldrig hat eller våld (Aftonbladet 2015-01-30) 

Ärkebiskop Antje Jackelén om samernas rättigheter ( Dagens Nyheter 2015-01-25)

  

Kontakta Härnösands stift

  

 

 
Samarbetspartners:

 

 

  

  

 

 

//