Härnösands domkyrkoförsamling

Prata med oss

Kontakt

Härnösands domkyrkoförsamling Besöksadress: Franzéngatan 18, 87131 Härnösand Postadress: FRANZÉNGATAN 18, 87131 HÄRNÖSAND Telefon: +46(611)24500 E-post till Härnösands domkyrkoförsamling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Kyrkogårdar


Inom Härnösands domkyrkoförsamling finns två kyrkogårdar; Gamla kyrkogården och Nya kyrkogården som tillsammans omfattar c:a 10 hektar. På Nya kyrkogården finns dessutom ytterligare areal för eventuell framtida utbyggnad.

Den Gamla kyrkogården, som är kulturminnesförklarad, är centralt belägen i närheten av Landsarkivet, Mitthögskolan och det nya Sambiblioteket. Många kända personer ligger begravda här, såsom landshövdingar, biskopar, kända industrimän ur familjen Kempe m.fl. Det finns därför en hel del stora och speciellt utformade gravmonument som kan vara sevärda och intressanta.

Adress Gamla kyrkogården: Gånsviksvägen eller Rosenbäcksallén

Den Nya kyrkogården, som togs i bruk 1914-1915, är vackert belägen på en höjd med utblick mot Södra sundet och de centrala delarna av Härnösand.

Inom kyrkogården finns ett gammalt begravningskapell som 1987 genomgick en omfattande om- och tillbyggnad. Det har en tilltalande entrésida. och en vacker interiör av olika träslag, golvbeläggningar och textilier möter besökaren. Textilierna är utförda av textilkonstnär Gunnel Oldenmark från Härnösand

I sydöstra hörnet av Nya kyrkogården är minneslunden belägen. Ett monument i smide designat av konstnären Bruno Wiklund från Härnösand, ett vackert ljusträd samt en porlande fontän pryder lunden.

Kyrkogårdsförvaltningen kan erbjuda gravägare hjälp med gravskötsel och plantering genom att teckna avtal för viss tid. Förvaltningen kan också utföra andra arbeten som gravägare vill ha hjälp med.

Adress Nya kyrkogården/Heliga korsets kapell: Södersundsvägen 1

Telefontider och öppettider på kyrkogårdsexpeditionen:
Måndag, tisdag, torsdag, fredag kl 10.00-12.00
Telefon: 0611-511007

Mer info:

Kyrkogårdsexpeditionen Härnösand

Härnösands domkyrkoförsamling

Mer om Kyrkogårdsexpeditionen Härnösand…

Telefontider och öppettider på kyrkogårdsexpeditionen: Måndag, tisdag, torsdag, fredag kl 10.00-12.00.