Månadens medarbetare Berit Selling

Varje månad presenterar vi en medarbetare under rubriken ”Månadens medarbetare”.

Berit Selling, diakon
Bor sedan 30 år i Älandsbro, vid Älandsfjärden.

Intressen:
Vara ute i naturen och röra på mig. Jag går gärna med bungyjumpstavar,
åker skidor, plockar bär och tycker om att vara i trädgården. Jag håller
igång, tror att det är viktigt att röra på sig så jag gör det jag kan!

Hur länge har du jobbat i Härnösands pastorat?
Har jobbat som diakon i Härnösand i 20 år. Innan dess i var jag i Grundsunda
i 5 år. Första jobbet var i Anundsjö. När vi flyttade hit till Härnösand,
Älandsbro jobbade jag som dagbarnvårdare när barnen var små, och ett år
i skolan som resurs.

Vad gör en diakon?
Jag har väldigt blandade uppgifter, det kan se olika ut från församling till
församling. Jag jobbar med äldreverksamhet, gör hembesök till människor
i blandade åldrar, kan vara både äldre och sjukskrivna. Har hand om en del
flykting- och asylsökandeverksamhet i Älandsbro och i Högsjö. Jag jobbar
även med andlig vägledning och med retreater. Jag jobbar med det som
kyrkan kallar själavård: med både telefonsamtal och hembesök.
Jag har ansvar för ekonomiskt bistånd, för människor som söker hjälp via kyrkans fondmedel. Jag medverkar i gudstjänster ibland, mest i Säbrå och Häggdånger, men ni kommer även att träffa mig i morgonmässorna i domkyrkan framöver.
Mitt yrke har en bredd och innebär många möten vilket är fantastiskt. Känns meningsfullt att finnas för de som har det svårt i samhället idag.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb i Häggdånger?
Vi startade upp soppluncher i Häggdånger, och dit kommer det även yngre pensionärer. Har slagit väl ut och har varit roligt. Besöker även äldre och önskar jag hade ännu mer tid.

Något särskilt du jobbat med i Säbrå under sommaren?
Jag tycker att loppisen som vi har i Säbrå på somrarna är roligt att jobba med. Det kommer mycket folk och är många frivilliga som ställer upp. Vi har även haft musikandakter på onsdagarna som har dragit bra med folk, och två vandringar med information om kyrkogård och historia som tagits emot positivt. Säbrå har en sådan rik historia. Många tycker att det är skönt att komma hit för att det är en så vacker plats och nära naturen.

Någon upplevelse i jobbet som du särskilt minns?
Jag har varit med om många intressanta hembesök till exempel. Träffar många äldre och det är härligt att se att vissa är så alerta, bland annat Agnes som är 106 år. Livserfarenheten och berättelserna hos de äldre är fantastiska.

Något man inte visste om Berit:
Jag kan baka tunnbröd, har vuxit upp med det. Mamma bakade ett par gånger om året. Nu bakar jag med barnen på daglägret i Säbrå på sommaren. De tycker att det är kul! Det luktar gott och det är många moment att vara med i, och så får de ta hem hällakakor.

Text och bild: Maria Prytz, kommunikatör Svenska kyrkan Härnösand