Kyrkoval 2021 - demokrati i kyrkan i Haninge

Söndag 19 september är det val i Svenska kyrkan. Förra gången, 2017, röstade en miljon medlemmar om hur Svenska kyrkan ska styras. Här får du all information om vad, hur och varför!

Kyrkovalet 2021

Rösta i kyrkovalet 2021

6-19 september

Hitta din lokal

En demokratisk organisation

Kyrkovalet är viktigt eftersom Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka. Vi är beroende av människors engagemang och i kyrkovalet har människor en möjlighet att påverka.

När Svenska kyrkan går till val fungerar det på samma sätt som i ett val till kommun och riksdag. Du som är medlem röstar på tre olika nivåer: församling, stift och kyrkomöte. Du röstar på kyrkans motsvarighet till partierna, så kallade nomineringsgrupper. Vissa grupper finns bara lokalt medan andra finns över hela landet.

För att rösta i kyrkovalet behöver du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen.

Kyrkovalet 2021 äger rum söndag 19 september -
Förtidsröstning från 6 september.

SÅ RÖSTAR DU

Du som är medlem i Svenska kyrkan och är röstberättigad i kyrkovalet får ditt röstkort i brevlådan senast den 1 september. Saknar du ditt röstkort kan du beställa ett nytt här.

Förtidsröstning 6/9-18/9

Den 6-18 september kan du förtidsrösta i valfri röstningslokal i hela Sverige. I Haninge finns dessa lokaler.

S:t Eskils kyrka i Handen
Måndag-lördag 6/9-18/9 kl 11-15. Torsdag 9/9 och onsdag 15/9 även öppet kvällstid kl 17-20.

Västerhaninge församlingshem

Gammelgården Dalarö
Måndag-lördag 6/9-18/9 kl 11-15.

Alternativa röstningslokaler på valdagen 19/9

I nedanstående lokaler kan du rösta om du tillhör en församling på annan ort men befinner dig i Haninge på valdagen den 19 september. I vissa fall kan dessa lokaler ligga närmare där du bor än vallokalen på ditt röstkort, till exempel om du bor på Ornö eller Utö.

S:t Eskils kyrka i Handen
Kl 9-20

Västerhaninge församlingshem
Kl 9-20

Ornö församlingshem
Kl 9-11

Utö kyrka
Kl 9-11

Andra möjligheter att rösta

Du kan brevrösta eller rösta genom ombud. Brev- eller budröstningspaket hämtas från och med 6/9 i S:t Eskils kyrka eller Västerhaninge församlingshem under förtidsröstningens öppettider. Det går också att beställa på telefon 08-555 670 10 mån–fre kl 9-12 eller e-post: haninge.bokning@svenskakyrkan.se.

Ska du rösta för första gången?

Se filmen Så funkar kyrkovalet och bestämmandet i Svenska kyrkan (4 min: 42 sek):