Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Hammarö församling Besöksadress: Bruksgatan 1, 66330 SKOGHALL Postadress: BOX 47, 66321 SKOGHALL Telefon: +46(54)512400 E-post till Hammarö församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Samtal om reformationens påverkan idag

Det är 500 år sedan Martin Luther offentliggjorde sina 95 teser. Under tre tillfällen har sju deltagare träffats på Hammars gård för att samtala kring vad som hände då, på vilket sätt reformationen är relevant idag och vad den innebär för vår framtid. De har utgått från boken ”Reformationen i fem rum” av präst och universitetslektorn Karin Johannesson. 

– Jag är historiskt intresserad och detta är en mycket intressant del av historien. Jag har lärt mig mycket mer om Luther och boken kopplar Luthers åsikter till dagens samhälle på ett spännande sätt som väcker en del nya tankar, säger Gary Bergkvist som deltar med sin fru Elisabeth. 

Martin Luther är känd för sina protester mot dåtidens traditionella katolska kyrka och reagerade starkt mot avlatshandeln. Initiativtagare och ledare av studiecirkeln är Hammarö församlings präst Maria Hallén som vid dagens tillfälle frågade gruppen vad de skulle vilja reformera i Svenska kyrkan idag. Gruppen samtalde om psykisk ohälsa och att kyrkan skulle kunna ta en större roll i att stötta människor i livets olika skeden ex. unga föräldrar som står inför en stor omställning när de får barn.  

– Sekulariseringen har gett oss en kollektiv glömska. Fler och fler mår dåligt men ändå har vi aldrig haft det så bra som idag. Att förstå vår religion är att våga prata om det som finns inom oss, säger deltagaren Solveig Jakobsson och bläddrar i boken för att visa på ett stycke som hon tycker är särskilt relevant. 

– Jag tycker det är intressant med Luther och hur han har påverkat vårt samhälle. Vi är ibland omedvetna om hur stor påverkan den kristna tron faktiskt har idag, menar Solveig Jakobsson.

 

Bild: Hanna Grevillius/Hammarö församling
Gary och Elisabeth Bergqvist och Evy Engström. Bild: Hanna Grevillius/Hammarö församling
Bild: Hanna Grevillius/Hammarö församling
Bild: Hanna Grevillius/Hammarö församling