Invigning av Lutherros i Skoghalls kyrka

Under Skoghalls kyrkas 60 års jubileum invigdes den nygjorda Lutherrosen.

Lutherrosen är täljd i träslaget lind, snidad för hand och vilar på en hög smidesställning. De klara färgerna i blå, röd, vit och guld tillsammans med det gedigna hantverket gör den iögonfallande vacker.

Det är personal från Hammarö församling som tillsammans med Lars Svensson, Åke Jansson och båtbyggare Michael Goedicke (byggt Bojorten i Kristinehamn och Hammarösnipan Signe af Hammarö) tagit fram Lutherrosen under hösten.

Initiativet kom från Maria Hallén, präst i Hammarö församling.

- I år är det 500 år sedan Luther spikade upp sina 95 teser på Slottskyrkans dörr i Wittenberg. Något som har lett till stora förändringar inom både kyrkan och politiken. Det ville vi uppmärksamma lite extra genom att göra denna Lutherros, säger Maria Hallén.

Just nu kan man se Lutherrosen i Skoghalls kyrka och det finns planer på en Lutherros i trä även till Hammarö kyrka till våren.

Läs mer om reformationsåret och Martin Luther.