London 2019: En resedagbok

Nyhet Publicerad Ändrad

Sommarkonfirmanderna i Hammarby församling tillbringade några dagar i London tillsammans. Vi hann se och uppleva jättemycket. Läs vår berättelse om allt vi gjort.

Måndag 17 juni

Vi började med trevlig samvaro på Arlanda. Incheckningen gick bra och vi slapp checka in oss själva denna gång, skönt. Det brukar nämligen vara helt hopplöst att stå 19 st vid en incheckningsautomat, scanna pass och skriva ut bagagetaggar. Resan tog ca. 2.40 och sen landade vi på Gatwick, hämtade vårt bagage och tog oss vidare med tåg till London. Vi brukar alltid börja vår resa med mat på Donken på Victoria station som ligger bra till för vidare färd till den tunnelbanestation som är vår slutstation, Canada water. Finska kyrkans gästhem ligger en kort promenad härifrån. När vi äntligen kommer fram till gästhemmet är det snabb uppackning som gäller för alla shoppingsugna ungdomar, sista stationen för dagen är Stratford med Westfield shoppingcenter som mål. Här finns massa bra butiker, framförallt Primarks som är en favorit bland ungdomarna, roliga och billiga kläder o massa saker som man inte visste att man behövde. Primark stängde 21.00 och efter det tog vi tunnelbanan hem efter en väldigt lång och intensiv dag.

Foto: (Hammarby församling)

Tisdag 18 juni

Vi började dagen med en mysig frukost på gästhemmet, havregrynsgröt är gott på morgonen. Temat för dagens andakt var gemenskap och utgick från Joh 15:9-17;
"Mitt bud är detta: att ni skall älska varandra så som jag har älskat er. Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner om ni gör vad jag befaller er. Jag kallar er inte längre tjänare, ty en tjänare vet inte vad hans herre gör. Jag kallar er vänner, därför att jag har låtit er veta allt vad jag har hört av min fader. Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består, och då skall Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn. Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra."

Vi talade om vikten av att släppa in alla i gemenskapen och vi tog även en runda i gruppen med frågan; vad är gemenskap för dej? Ord som dök upp var trygghet, känna sig älskad, accepterad, folk som tycker om en osv. Efteråt fick konfirmanderna skriva frågor inför vårt stundande besök till församlingen St johns Wood och dess kyrkoherde Anders som pratar svenska men som faktiskt aldrig har bott i Sverige. Väl där fick vi även träffa prästen Kristina som numera jobbar i engelska kyrkan men som från början är präst i svenska kyrkan. Det var väldigt spännande att få höra hur hon upplever skillnaden; plattare organisation, mycket lägre löner, präster räknar inte timmar utan jobbar/ har jour jämt, 7 lediga helger per år, 1 ledig dag i veckan. Ändå trivdes hon mycket bättre med att jobba i den engelska kyrkan.

Efter det spännande besöket blev det lunch i regnet utanför Subway. Sen London aquarium med fantastiska vattenmiljöer, vi pratade mycket om att ta hand om skapelsen när vi vandrade runt. Vi lyckades även klämma in ett besök på turistfällan London eye vilket var en massa folk och snabbt över. Regnet öste ner under hela eftermiddagen men ungdomarna höll humöret uppe fantastiskt bra. Dagen avslutades med middag vid Themsen.

Onsdag 19 juni

Foto: (Hammarby församling)

Vi började dagen i vanlig ordningn med härlig frukost, havregrynsgröt och massa kaffe. Dagens andakt hade temat bön, en viktig del av det kristna livet. Tre ord som man kan använda när man ber är; tack, förlåt, hjälp! Vi övade fri bön genom att ta en runda i gruppen där de fick tacka för nåt. Ord som dök upp var; familjen, vänner, livet, mat m.m. Efter andakten blev det bibeldrama. Ungdomarna delades in i 3 grupper och fick en varsin bibeltext att dramatisera samt förklara vad den kan betyda. Bibeltexterna var: Äktenskapsbryterskan, Den förlorade sonen samt Den barmhärtige samariern. Ungdomarna hade greppat innehållet väldigt bra och vi såg till och med några skådespelartalanger.

Efter bibeldramat förberedde ungdomarna frågor till vårt besök för dagen. Vårt första besök var på Svenska kyrkan i London där vi fick träffa den trevliga organisten Toril som jobbat där i tre år. Det är kul att vi alltid får träffa olika yrkeskategorier när vi är här. Vi har träffat en organist, en diakon samt kyrkoherden, undrar vem det blir nästa gång?! Mumsig pizza intogs i deras bibliotek eftersom deras café var uthyrt, vilket deras lokaler ofta är. Ett sätt att försörja sig. Sen tog vi en promenad förbi Baker street där vi träffade på Sherlock Holmes innan vi landade på Madame Tussauds som var en och en halvtimme ren action. Vi satt inte ner en enda gång och vi träffade en massa kändisar. Det konfirmanderna undrade var: var är Jesus?! Om han nu finns överallt, varför inte på Madame Tussauds. Bra fråga! Efter besöket var vi alla jätteglada och vi räknade in gruppen så vi inte tappat bort nån. Vi var alla rätt trötta efter den intensiva dagen så det var trevligt att äta mat på gästhemmet, pastagratäng. En grupp ungdomar åkte sen och handlade mer på Primark medan några andra stannade hemma.

Foto: (Hammarby församling)

Torsdag 20 juni

Foto: (Hammarby församling)

Dagens andakt fortsatte på temat tacksamhet; att man genom att öva sig i tacksamhet till och med kan må bättre, slippa avundsjuka och missunsamhet. Vi fick även höra ett fint solo av prästen Thomas och ungdomsledare Hampus, de sjöng; Du vet väl om att du är värdefull. sen var det full fart mot Trafalgar square för besök på kyrkan St Martins in the field som fått sitt namn av helgonet St Martin. Legenden berättar om Martin, en soldat i romerska rikets armé. Han lät döpa sig vid arton års ålder efter att ha fått en uppenbarelse: Han och hans kamrater mötte en tiggare som var frusen, eftersom han inte hade några pengar tog han sin mantel och delade den i två och gav tiggaren halva trots att hans kamrater hånade honom. På natten såg han hur Jesus hade den halva manteln på sig och sade till de änglar han hade omkring sig att han fått den av Martin, som ännu inte var döpt. När han vaknade på morgonen var manteln hel och han lät döpa sig. Mantel heter pallium på latin, och ur legenden kommer begreppet palliativ vård. Martins delning av sin mantel brukar beskrivas som den första palliativa handlingen. St Martin blev senare biskop i Tours.

En väldigt passande legend för kyrkan St martins in the field som är väldigt känd för sitt sociala arbete med hemlösa och utsatta. Amnesty, människorättsorganistaionen och The big Issue (samma som vår tidning Situation Stockholm) bildades i kryptan som numera är ett café. Den berömda kyrkoherden Dick Sheppard fick en vision i en dröm om en kyrka där dörren alltid står öppen så han öppnade upp kyrkan, dag som natt och tog emot soldater från första världskriget, hemlösa, utsatta m.fl. Och denna vision lever kvar ännu idag. Vi träffade prästen Richard som jobbat där i 12 år och han svarade på frågor från ungdomarna om deras arbete med hemlösa som handlar mycket om empowerment och att möta människor just där de befinner sig och med respekt. Vi avslutade vårt besök med lunch i kryptan, deras café där allt överskott går till deras sociala arbete samt en fantastisk lunchmusik i kyrkan med tema Kristi kropp, nattvarden. Vi sjöng psalm 15 i vår psalmbok fast på engelska. Jättehäftigt att ungdomarna får se att kristna är en stor gemenskap som finns över hela världen och att vi till och med sjunger samma psalmer. Sen blev det en massa spännande engelsk historia på guidad tur i St Pauls med en jättebra guide som vi alla kunde höra eftersom var och en fick hörlurar, jättebra! Vi fick se den berömda tavlan Light of the world som är en predikan i sig och avslutade denna Corpus Christi, högtidsdag i engelska kyrkan där man uppmärksammar nattvarden och dess instiftande, med en fantastisk mässa i St Pauls. Lagom möra och trötta ungdomar fick sen äta middag och det blev det hemgång och packning inför vår hemresa på midsommarafton. Vi går upp redan kl. 5 eftersom flyget hem går 09.20.
Nöjda och glada har vi nu kommit hem efter en fantastisk resa tillsammans med massa spännande äventyr och varm gemenskap. Nu väntar en veckas konfirmationsläsning på hemmaplan där vi ska jobba med vår redovisning inför konfirmationen. Tack alla för en fantastisk resa!

Foto: (Hammarby församling)