Svenska företag i Hamburg

Du behöver inte resa till Sverige för att hitta svenska produkter eller tjänster - de finns här i Hamburg

Ett urval av svenska företag i Hamburg

- vissa av företagen nedan finns med i foldern "Schweden in Hamburg"²) som kom ut hösten 2016 -

AutoNova - Volvoförsäljning, verkstad och andra bilmärken www.autonova.de
Bozita - Foder för hundar och katter www.bozita.de
Isabel Edvardsson - Die Tanzschule, www.edvardsson-dietanzschule.de
Granit Hamburg store - Inredning, form och funktion  www.granit.com
Hästens sängar, www.haestensbetten.de
Indiska - Mode och inredning www.indiska.com
Johanson Design AB - Designmöbler www.johansondesign.de
Frau Larsson - Restaurang och fika www.fraularsson.de
Karlsons - Restaurang och fika www.karlsons.de
Scandic Hamburg Emporio - Hotell och restaurang www.scandic-hamburg-emporio.de
Stadium - Sportartikel och -kläder www.stadium.de
Stenströms - Mode och accessoires www.stenstromsflagshipstore.de
Mackmyra - Whiskey fasslager och showroom www.gutbasthorst.de/mackmyra.php
Schwedenstil - Polster- och trämöbler, tyger, inredning www.schwedenstil.de
Svenska Gustaf-Adolfskyrkan - Svenska kyrkan i utlandet www.svenskakyrkan.se/hamburg
Svenska Intensiv - Svensk språkundervisning i smågrupper och privatkurser www.svenskaintensiv.de
Skandinaviska skolan - Svensk utlandsskola som följer svensk läroplan; kompletterande svenska och norska www.skanskol.de
Förskola Lek så in i Norden - Skandinaviskt dagis www.skandvorschule.de
Svenska klubben i Hamburg -  Ett svenskt nätverk i Hamburg och arrangemang www.svenskaklubben.de

Om foldern "Schweden in Hamburg":
De senaste åren har en rad välrenommerade svenska företag etablerat sig i Hamburg: Men sammanlagt finns det inte mindre än 60 svenska företag i Hamburg som vänder sig till privatkunder – och filialerna är inte medräknade. Det var anledningen att Uta Schulz, SveTys, medlem i Svenska Handelskammarens regiongrupp gav impulsen att fundera över om det inte kunde finnas fördelar med en gemensam kommunikation och gemensamma kampanjer.

På inbjudan av Svenska Handelskammaren och med stöd av Svenska Handelsbanken träffades så ett flertal svenska företag – både nya och väletablerade – som vänder sig till privata kunder. Tillsammans med andra svenska representanter som honorärkonsuln Dr. Sven I. Oksaar och Kristina Ekelund från Svenska Gustaf-Adolfskyrkan utvecklades idéer för att höras och synas bättre i Hamburgs offentlighet. Efter flera intensiva och kreativa möten fanns en liten katalog med konkreta förslag om vad som skulle kunna göras.

Och de första projekten har redan varit framgångsrika. Den 7 juli 2016 utgav DIE ZEIT Hamburg en särskild bilaga¹) som kom till stånd i samarbete med projektgruppen. Svensk livsstil och svenskt näringsliv i Hamburg tematiserades – om svenskt liv i Hamburg, svenska produkter, svenska märken, svensk mat. Och nästa år lär det bli en utgåva till….

Direkt från tryckpressarna finns det nu också en folder Schweden erleben in Hamburg ²) som gör det lätt för hamburgarna att hitta till svenska smultronställen kring husknuten. Man behöver inte alltid resa till Sverige för att kunna dyka in i svensk livsstil, för att njuta av svensk mat och dryck, för att köra svenska bilar, bädda sig i svenska sängar, klä sig i svenska kläder, träna i svensk utrustning eller inrätta sitt hem i klassisk svensk stil. Till och med hundar och katter kan profitera av svenska kvalitetsprodukter – och den som längtar efter svensk sommarstämning kan lära sig dansa svenskt… Och så klart är det inte bara attraktivt för de ”äkta” eller ”halväkta” hamburgarna att lära känna de svenska smultronställena i Hamburg.

Text och Initiativ: Uta Schulz/SveTys, Kristina Ekelund/Svenska kyrkan Hamburg och Dr. Sven I. Oksaar/honorärkonsulatet

¹)²) Klicka på länken för att ladda ner dokumentet:

Foldern finns även i Svenska kyrkans Café!