Hälsa för själen

Även själen behöver motion. Här hittar du övningar och tips som gör gott för själen.

Vi lär oss redan från barnsben att vi behöver ta hand om vår kropp, tänka på hur vi rör oss och vad vi stoppar i oss. Tänk vad bra det vore om vi kunde ge samma friskvård till själen: motionera den ibland och se till att den får näring den mår bra av.

Kyrkan gör det möjligt för många av oss att spänna våra andliga muskler, ta till oss nya tankar och ge oss den näring som vi behöver för att klara av dagen.

be en bön

Bön är ett samtal med Gud. Du kan be hur som helst och om vad som helst, med ord eller tyst i hjärtat. Det är lika mycket en bön om du ber i en kyrka, i naturen eller på bussen från skolan eller jobbet.

Du kan prata med Gud precis när som helst. Det behövs inga skrivna böner eller en bibel för att göra det. Ta några minuter och berätta för Gud hur du mår, vad du behöver för stöd eller vilka du tänker på. Du kan prata med Gud tyst eller med tal, det väljer du själv.

Prata med Gud

Livet innehåller ofta mycket aktivitet. Därför kan det vara skönt att uppleva stillhet. De flesta kyrkor runt om i landet är öppna så att du kan gå dit och ta det lugnt en stund, tända ett ljus eller be en bön.

Upplev stillheten i en kyrka

Vi människor behöver formulera vår glädje, vår oro och våra rädslor. Vi behöver få jubla och rikta vår tacksamhet och glädje till Gud. Bönewebben gör våra böner synliga, både för oss själva och för andra.

Svenska kyrkans bönewebb

Bild: Linda Mickelsson /Ikon

tro i handling

Det finns ingen mall för hur du ska leva som kristen. Att tro på Gud och vilja leva som en kristen handlar snarare om en inställning. Att tillsammans med Gud försöka göra så mycket gott som möjligt som samtidigt gör gott för dig själv. Gud ställer inga krav, utan du får utgå från din egen förmåga och dina egna möjligheter.

ge plats för Vilodagen

Det tredje budordet, av de tio som Moses får från Gud i öknen, handlar om vilodagen, och att vi ska helga den. Ibland har det resulterat i stränga regler som har förbjudit allt från tv till matlagning på söndagar. Men den strängheten kan vi lämna bakom oss nu och istället fokusera på att Gud vill att vi ska må bra, och att regelbunden vila hjälper oss att må bra.

Idag är vi fria att utforma den vilan efter vår egen situation. Kan man välja bort vissa saker för att få den andliga vila som behövs för att orka med det här livet? Kan man göra det en gång i veckan? Det är frågor som är värda att hitta egna svar på.

Andningsövning

Under två minuter leder diakon Marie Törnqvist från Karlstads pastorat en andningsövning som hjälper dig att varva ner.

Andningsövning

00:00
Diakon Marie Törnqvist från Karlstads pastorat leder en andövning. Inspelning: Karlstads pastorat