Other languages with Google Translate

Halmstads församling Besöksadress: Kyrkogatan 11, 30242 Halmstad Postadress: Box 261, 30107 Halmstad Telefon:+46(35)2822000 E-post till Halmstads församling

Oratoriekonsert

Lördag 17 november och söndag 18 november kl 16.00 i S:t Nikolai kyrka i Halmstad

Halmstads Oratoriekör
Cappella Scania

Hanna Kappelin, sopran
Tobias Nilsson, alt
Adam Riis, tenor
Daniel Åberg, bas
Peter Spissky, konsertmästare
Anci Hjulström, regissör
Anders Wilhelmsson, dirigent

Inträde 100 kr.
Förköp av biljett: www.nortic.se
eller Halmstads Turistbyrå

________________________________

Verket komponerades under 1741 och var från början avsett att framföras vid påsk. Det uruppfördes vid en välgörenhetskonsert i Dublin den 13 april 1742. Det blev omedelbart en stor framgång och Händel uppförde det årligen fram till sin död till förmån för Londons barnsjukhus.

Senare har oratoriet kommit att förknippas med advent. De inledande avsnitten använder samma texter som många av advents- och jultidens epistlar och evangelieläsningar. Nummer 2-4 kommer exempelvis från Deuterojesaja och läses som epistlar - eller numera, i Svenska kyrkan, som särskild gammaltestamentlig textserie - under advent.

På julkonserter framförs ofta enbart den första delen av oratoriet plus den mycket kända Hallelujakören. I verket finns en sopranaria med originaltiteln ”I Know that my Redeemer Liveth” som ofta framförs vid kristna begravningar. Den var också ett den svenska sångerskan Jenny Linds paradnummer.

Oratoriet är ett stående evenemang på många kyrkokörers repertoar inför jul. Det svenska uruppförandet ägde rum i Stockholm 1786 och oratoriet uppfördes första gången i Stockholmsoperans regi i Storkyrkan den 8 december 1928.