Fastekampanjen har börjat!

Årets fastekampanj har temat ”Att resa sig starkare”. Från 11 februari till 25 mars kan du hjälpa människor till ett bättre liv. Läs om Halmstads församlings aktiviteter!

Över 65 miljoner människor befinner sig i dag på flykt. I Sydsudan pågår världens snabbast växande flyktingkris. Strider mellan sudanesiska regeringsstyrkor och sydsudanesisk milis har pågått sedan Sydsudan blev självständigt 2011. Stora delar av landet hotas av svält och inbördeskrig. Samtidigt tar landet emot flyktingar från Sudan som också flyr från krig.
Striderna handlar delvis om naturtillgångar som olja, guld och uran.
En tredjedel av befolkningen är nu på flykt. En miljon barn går inte i skolan.
Svenska kyrkans internationella arbete stödjer katastrofinsatser för människor på flykt i Sydsudan.
Vi arbetar för att människor ska känna trygghet, hitta sin grupp, utvecklas och resa sig starkare.
I en katastrof slås alla sociala nätverk ut. Vi organiserar stöd så att människor återfår kontroll. En viktig del är att hitta en gemenskap där man kan få stöd och utvecklas.
I stödgrupper tar människor hjälp av varandra. En utbildning eller yrkesutbildning leder till en inkomst och trygghet. En framtid för en människa och ett land.
Med rätt stöd på vägen, reser sig människor starkare än de var innan katastrofen. De blir bättre rustade för framtiden, och vågar tro på en framtid.
Flyktingarbetet i Sydsudan är bara ett exempel på hur vi stöttar människor som drabbats av en katastrof. Vi finns på fler platser i världen. Bland annat i Syrien och Irak.

Svenska kyrkan grundar sitt internationella arbete i sin identitet som kyrka, som en del av en världsvid gemenskap.
Engagemanget tar sig många olika uttryck. Genom arbete med hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och att delta i samhällsdebatt, ingå i katastrofinsatser, utbildning, mikrolån med mera vill vi arbeta för att göra världen bättre.

Genom medlemskap i ACT-Alliance (Action by Churches together) ingår Svenska kyrkan i ett samarbete med över 140 kyrkor världen över. Det gör ACT till en av världens största biståndsorganisationer. Om du vill läsa mer: https://www.svenskakyrkan.se/act

Bild: Ewa Almqvist IKON

Engagera dig!

Det finns många sätt att engagera sig och hjälpa.

Man kan vara månadsgivare och på så sätt bidra kontinuerligt. Detta kan du läsa mer om och anmäla dig till här: https://www.svenskakyrkan.se/givare

I Svenska kyrkans gåvoshop kan man köpa symboliska gåvor. Skolböcker till barn i Sydsudan är ett exempel. Det kostar 100: - för hela grundskoletiden. https://gavoshop.svenskakyrkan.se/

Man kan engagera sig i lokalt insamlingsarbete. I Halmstads församling har vi en internationell samordningsgrupp, som på Kyrkorådets uppdrag samordnar allt internationellt arbete. Gruppen består av representanter från församlingens olika områden och leds av församlingspedagog Ann-Sofie Orrdal.
I vart och ett av våra områden finns det en internationell grupp som arbetar praktiskt med insamlingsarbete. Framför allt är det två större insamlingsperioder som det arbetas för; fasteinsamlingen på våren och julinsamlingen. Det finns många aktiva, men vi vill gärna bli fler.

Välkommen att ta kontakt med

Ann-Sofie Orrdal, tel 035 282 21 29 Ann-Sofie Orrdal