Ikoner - en utställning i S:t Nikolai kyrka

Under november och december pågår utställningen med ikoner skrivna av ikonmålarna Ann Andersson, Monica Kellerdal, Micki Englund & Margareta Isaksson.   

 

Fönster mot himlen

Har du ett foto av någon du älskar i din plånbok eller i din telefon?
Då är du förmodligen rädd om det och tittar på det ibland. Du vet att det inte är personen i fråga, men det är en bild och du blir påmind om personen. En liknande funktion har ikonen. Man blir påmind om den andliga världen, men man tillber inte ikonen utan bönen går till den verklige Jesus.

En ikon med motivet den gode herden
Den gode herden - ikon Foto: Ikonmålare Ann Andersson

Själva ordet ikon kommer från grekiskan och betyder helt enkelt bild. I den här kontexten handlar det om bibliska och traditionella bilder, som växte fram tillsammans med kristendomens utbredning.

När Jesus (som är en av personerna i den heliga Treenigheten) föddes till jorden och blev en av oss, kunde vi se och ta på honom. Gud blev människa och därför kan vi också avbilda honom.

Ikonmålning är traditionsbundet och inte upp till målarens egen uppfattning och kreativitet. Ikoner är teologi i bild, kallas därför ikonskrivning.

Ikonerna är ett fönster mot himlen, där vi får titta in. I evigheten räknas inte tiden linjärt, utan allt händer i ett evigt nu.Vi kan se Jesus som barn, vuxen, död och uppstånden. Vi kan se Maria, Gudaföderskan, som fick det mest hedervärda uppdraget - att föda Guds Son.Vidare ser vi ikoner av lärjungar och heliga människor, som levde och dog i tron på Jesus. Dessutom finns händelseikoner, som speglar någons liv. Jesu liv finns förstås avbildat, och de kallas festikoner.

 

Det finns otroligt mycket att berätta om ikoner, men framför allt är de en påminnelse om Guds närvaro.

En ikon med motivet himmelsfärden
Himmelsfärden - ikon Foto: Ikonmålare Ann Andersson

Vi hoppas att du genom denna utställning ska få en glimt av Gud.

 

Ann Andersson
Monica Kellerdal
Micki Englund
Margareta Isaksson