Bocciaklot, hink, spadar och en basketboll ligger på en trätrall.
Foto: Carolin From /Ikon

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Ett initiativ som grundades i Forshaga-Munkfors församling 2013.

Låna till ditt fritidsintresse

Det var diakonen Carina Haak i Forshaga-Munkfors församling som kom på idén. Hon ville göra det möjligt för barn och unga i alla familjer att pröva på olika sporter utan att behöva köpa allting själv. Privatpersoner, föreningar och företag skänker de skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket annat som Fritidsbanken lånar ut.

År 2013 öppnade den första Fritidsbanken i Deje, i Forshaga kommun. I början av 2019 fanns 86 fritidsbanker. År 2019 lånades det ut 260 000 sammanlagt artiklar och det fanns 180 000 prylar i lager för gratis utlåning under 14 dagar. Visionen att varje kommun ska ha en Fritidsbank är inte längre en utopi.

En person håller ett armband av olika pärlor i sina kupade händer.

Frälsarkransen

Frälsarkransen utvecklades av biskop Martin Lönnebo. Den är till för att hjälpa nutidens människor i alla åldrar att ta steg mot sitt inre med hjälp av bönen.

Tre kollekthåvar står lutade mot en stenvägg.

Målning av flicka som sitter med böcker och anteckningsmaterial.

Flickskolan

Sveriges första flickskola grundades 1632 i Västerås av biskop Johannes Rudbeckius som ansåg att flickor behövde undervisning likaväl som pojkar.