Crowdfunding sedan 300-talet

Kung David bad om gåvor till sitt tempelbygge. Josef och Maria hade med sig turturduvor när Jesus första gången skulle frambäras i templet. Paulus uppmanade till insamling av pengar till de fattiga i Jerusalem.

Åtminstone sedan 300-talet har kollekten varit ett sätt att samla in gåvor från gudstjänstbesökare för att finansiera olika insatser, bland annat till utsatta människor. Under 2018 samlades 80 miljoner kronor in i Svenska kyrkans församlingar enbart till det internationella arbetet, främst genom kollekter. Gåvorna ses i kristen tradition som att ge tillbaka till Gud något av det vi människor fått.

Därför ägnar vi oss åt detta

Läs mer!