Prästgården Ven

En pärla på Ven mitt i ett blått Öresund!

Här kan ni ha er kick-off, team building eller en konferens. Kanske behöver ni komma ifrån och jobba tillsammans några timmar där ingen stör er. Prästgården kan också användas för lägerverksamhet för ungdomar, till exempel konfirmandläger eller klassläger, under kortare eller längre tid.

Önskar ni hyra för minnesstunder eller dopkaffe går det också bra.

Det går naturligtvis att hyra prästgården även som privatperson. Du måste vara 25 år och vara medlem i Svenska kyrkan.

sittplatser

Det finns två sällskapsrum; stora salen med plats för 40 personer och 38 i kapellet.

sovplatser

I huset finns 30 sovplatser fördelade på följande rum:
Ven (2), Annelöv (5), Asmundtorp (5), Häljarp (5), Saxtorp (8) och Tofta (5). I rummet ”Ven” finns en dubbelsäng, egen toalett och dusch (allt handikappanpassat). I ”Asmundtorp” finns två enkelsängar och en våningssäng med utdragssäng under. De övriga rummen är utrustade med våningssängar.

måltider

Det finns kök för självhushåll. Mat kan även beställas från Café Tycho Brahe, Turistgården eller matbutiken ”Handlaren på Ven” som församlingen samarbetar med. Det finns även andra restauranger på ön som tillhandahåller lunch/middagsalternativ.

teknik

Internetanslutning; WiFi via stadsnätet. Fastigheten är ansluten till Kyrknätet för Svenska kyrkans gäster.
Ljud; båda salarna är utrustade med ljudanläggning och hörslinga, två mikrofoner (headset och handmikrofon) och 3,5 mm audiokontakt.
Bild; två stora bildskärm (ca 70 tum), med HDMI anslutning.

Policydokument vid hyra av prästgården ven

Dokumentetär antaget av kyrkorådet 2019-06-18.

natur och miljö

De 30–40 meter höga backafallen runt ön bjuder på vidunderlig utsikt och stora naturupplevelser. Hela Ven är klassat som naturreservat eller naturvårdsområde. Lättast tar man sig runt genom att hyra cykel. Här finns många hantverkare, caféer och restauranger som väntar på ditt besök.

Folder att ladda hem.

Hyreskostnader

• Dagskonferens (kl 8–20), 1–15 personer: 5 000 kr
  • Dagskonferens (kl 8–20), 16–: 7 500 kr
  • Hela fastigheten inkl övernattning: 5 000 kr + 495 kr / person och natt
  • Dopkalas eller minnesstund (5 h): 1 500 kr
  • Festlokal, inkl förberedelsetid och städning (2 dygn): 10 000 kr
  • Konfirmand- och lägerverksamhet (avser Svenska kyrkans församlingar): 495  kr / person och natt

Att ta sig till prästgården ven

Båtresa: Ventrafiken, båten avgår från Landskrona.
Buss på ön: Venbussen
Adress till Prästgården Ven: Landsvägen 217, Sankt Ibb

Prästgårdens historia

Söndagen den 26 oktober 1924 uppläste kyrkoherde Paul Linberg kungörelsen om att ett område avskiljts (avstyckats) från Tuna 39 i S:t Ibbs socken, att använda till prästgård, ekonomihus och plantering för kyrkoherden i S:t Ibb.

En händelse som med dagens mått mätt är en helt vanlig lantmäteriförrättning, men originalhandlingarna uppvisar stor skicklighet av distriktslantmätare Ludvig Engzell. Det var säkert ett omfattande arbete som sedan tog vid och originalritningarna visar att 1927 stod ”Kyrkoherdebostället” klart. Många har genom årens lopp bott eller deltagit i olika verksamheter i prästgården.

2017 fick häljarps församling möjlighet att förvärva den före detta Prästgården. Vi har diskuterat mycket vad vi vill använda huset till. Ska man kunna övernatta – antal bäddar? Tillgänglighet! Kök, församlingssal, kyrksal – hur ska det se ut? Detta har sedan varit ledstjärnan för att planera den kommande renoveringen.

Hösten 2017 gick åt till projektering, utredningar vad gäller bland annat brandskydd och ventilation, utrymningsvägar och tillgänglighet, vatten och avlopp samt värme. Bedömningar vad som var möjligt att bevara och vad som måste bli nytt, för att sedan låta arkitekten upprätta ritningar inför renovering och bygglovsansökning.

Samtidigt som huskroppen är densamma och rumsindelningen är nästan som på originalritningarna är Prästgården nu tillgänglig för alla. Det finns hörslinga i samlingssalarna och det är tryggt och säkert för de som vistas här.
Fräscht kök för eventuella grupper att gemensamt laga mat. Två inbjudande salar för trivsel, umgänge och gudstjänstfirande. Byggnadstekniskt i väggarna, på vinden och i källaren, har vi så långt det är möjligt gömt bland annat el- och ventilationsaggregat, nya vattenstammar, larm och internetanslutningar. Nu står huset färdigt att tas i bruk.

Namnet har vi funderat på, är det en församlingsgård, är det en kursgård? Vad skall vi kalla huset? Men vi håller oss till historien, man byter inte namn hur som helst.
Välkommen till Häljarps församling – Prästgården Ven.

Johan Sten