Hvendagar 2019

För tidig musik

Hvendagarna är ett nytt koncept från församlingen. Konserterna äger rum både i vår nyrenoverade Prästgård Ven och i vår vackra Asmundtorps kyrka.

Samtliga konserter börjar kl 18 och det är fri entré.

Skyddsängeln – Duo 1702

Söndag 23 juni – Asmundtorps kyrka
Duo 1702, består av Luisa Hjorth Hansen, blockflöjt och Katrine Kristiansen, cembalo. De förenas vid denna konsert med Tinne Albrecsten, violin och Justin Bland, trumpet.

Programmet är en kombination av verk av flera kompositörer från barocken i Europa, där Corelli, Purcell och Biber förmodligen är de mest kända.

Kvartetten, som bildats just för detta tillfälle, spelar på instrument som inte ofta används tillsammans i en så liten ensemble. Detta är därför en sällsynt möjlighet att kunna lyssna till denna konsert med sina musikaliska färger.

Gesualdo & Friends – Ensemble Hven

Tisdag 25 juni – Prästgården Ven
Ensemble Hven består denna konsert av åtta sångare och en orgelcontinuo. Programmet är baserat på italiensk renässans och tidig barock, med både madrigaler och motetter av Gesualdo, Domenico Scarlatti, Monteverdi och Cavalli. Venedig och Neapel är centrum för detta program med sina musikskolor. Samma historiska tid, samma land men olika städer och mycket annorlunda musik vilket visar hur unikt och varierat Italien är.

Historiska klaviaturer – Gilbert Martinez

Onsdag 26 juni – Asmundtorps församlingshem
Gilbert Martinez är en musiker med en otrolig talang och erfarenhet. Tanken är att visa olika historiska klaviaturer, vår nya orgel från Holland, vår nya italienska cembalo från Rom och Gilberts flamländska virginal. Programmet fokuserar på musik från den elisabetanska eran och tidig barock.

Vi har valt församlingshemmet för att få publiken nära instrumenten och så de kan njuta av skillnaderna på instrumentens ljudkontraster.

Christian IV:s hov – Johan Linderoth och Dohyo Sol

Torsdag 27 juni – Prästgården Ven
Johan Linderoth, tenor och Dohyo Sol, luta framför hovmusik från Christian IV. Det är i huvudsak korta kompositioner, sekulär musik som brukade spelas under fester, eftermiddagsmöten eller andra offentliga tillfällen. Trots en återhållsam klang kan texten innehålla retoriska figurer som ger ett djup och dramatiskt tonspråk.

Bach och Venedig – Ensemble Hven

Söndag 30 juni – Asmundtorps kyrka
Johan Sebastian Bach var aldrig i Venedig. Men det finns en stark koppling mellan den tyska komponisten och den italienska romantiska staden, genom musik och musiker. Giovanni Gabrieli och Claudio Monteverdi var organister i San Marco-katedralen då Heinrich Schütz besökte den under sina studieresor till Italien.

Inverkan av italiensk kontrapunkt i Schütz verk är uppenbar, inte bara i hans madrigaler utan också i hans senare arbete, och i Bachs arbete som utvecklade mer än någon hans arv.

Bach och Venedig är i ett ord, dubbelkör, som de körer som brukade sjunga på de två motsatta läktarna i Venedigs guldkatedral.

Borrowed, not stolen – Woodpeckers blockflöjtskvartett

Tisdag 2 juli – Prästgården Ven
Trots blockflöjtens popularitet under högbarocken finns det överraskande få originalverk för blockflöjtsensembler. Att presentera ett program från den här perioden för fyra blockflöjter ger utmaningar, men ger också mycket frihet. Vi kan låna några av våra favoritverk, i hopp om att spelarna på de avsedda instrumenten inte blir förorättade!

Även om det är allmänt känt att Bach tänkte sin betydelsefulla Art of Fugue som ett klaviaturverk, kan det också ses som en rent didaktisk övning, vilket ger möjlighet att utföra det på många sätt. Att presentera detta verk med hjälp av en blockflöjtskvartett resulterar i en orgelliknande ljudkvalitet, samtidigt som den tillåter musikalisk flexibilitet genom det vi anser vara en slags ultimat kammarmusikupplevelse.

Nordic Light – Norges ungdomskor

Onsdag 3 juli – Asmundtorps kyrka
Norges ungdomskor besöker Skåne och vi är stolta över att kunna erbjuda er en underbar konsert i vår charmiga kyrka som avslutningsevenemang för vår nyfödda festival. Konsertprogrammet är en rik blandning av klassisk och modern musik från Mendelssohn, Rheinberger och Grieg till Janson och Gjeilo.

Hvendagarnas mål är att vara internationella och att stödja unga talanger så mycket som möjligt. Vad passar då inte bättre än 40 unga begåvade sångare från Norge!

BåtResa till ven

Besök Ventrafikens sida för att få aktuella restider.