Coronation Anthems – Ensemble Hven

Asmundtorps kyrka – må 22 april kl 15 – Fri entré

Händels Coronation Anthems och Bachs Kantat nr 29. Ensemble Hven är förstärkt med solister, kör, orkester med oboe, trumpeter och pukor.

Bachs kantat nummer 29 skrevs i samband med skifte av stadsråd i Leipzig. I kantaten finns fragment av andra kända stycken av Bach som till exempel H-moll mässan och partita nr BWV 1006 för soloviolin. Zadok the Priest (HWV 258) är en kröningshymn komponerad av Georg Friedrich Händel. Stycket är en av fyra hymner som Händel komponerade i samband med kröningen av den brittiske kungen Georg II år 1727. Detta verk har därefter sjungits vid varje kröning ev en blivande brittisk monark.I den då gällande bibelöversättningen lyder strofen: “Zadok the Priest, and Nathan the Prophet anointed Solomon King. And all the people rejoiced, and said: God save the King! Long live the King! May the King live for ever, Amen, Alleluia”.