Genomför Kyrkans klassiker

Prova en existentiell hälsoutmaning! Utmana dig själv att regelbundet be, läsa Bibelns texter, fira gudstjänst och visa omtanke. Genomför klassikern själv eller tillsammans med andra.

Kyrkans klassiker är en inspirerande utmaning

I Kyrkans klassiker utmanar du dig själv under ett kalenderår. Genom utmaningen tar du hand om din själsliga hälsa lite extra.

Att regelbundet be, läsa Bibelns texter, fira gudstjänst och visa omtanke, kan ge dig en hälsosam levnadspraktik. Utmaningen kan ge dig meditativa tillfällen, stunder av stillhet och lugn, andlig fördjupning och ett inre samtal kring dina och andras livsvillkor.

Kyrkans klassiker – fyra delmoment under ett år

Kyrkans klassiker kan utföras av i stort sett alla, och den kan påbörjas när som helst. Här är kyrkklassikerns fyra delmoment:

Bön – att be varje dag/kväll under två månader.

Bibelläsning – att läsa ett urval av Bibelns klassiska texter. Kan läsas på bibeln.se eller lyssnas till på till exempel Spotify.

Gudstjänst – att fira tolv gudstjänster varav 8 valfria och 4 bestämda (jul, skärtorsdag, långfredag, påsknatt/påskdag). Är det något som hindrar dig från att ta dig till en kyrka går det att fira gudstjänst med Sveriges radio eller SVT.

Visa omtanke – att göra det till en vana att då och då tänka på någon som du vet har det jobbigt och gärna tända ljus hemma eller i kyrkans ljusbärare för den du tänker på.

Hämta folder online eller i våra kyrkor

Du kan påbörja utmaningen när som helst. Till din hjälp har du en klassiker-folder där du fyller i dina genomförda delmoment. Foldern hittar du i våra kyrkor.

Du kan även skriva ut foldern själv. Hämta formuläret här (PDF).

Vill du anta utmaningen tillsammans med andra?

Hör av dig om du vill göra Kyrkans klassiker tillsammans med andra i Svenska kyrkan Hägersten. Eller om du har frågor som väcks medan du gör den på egen hand.

Kontakta prästen Gunilla Hedin via e-post gunilla.hedin@svenskakyrkan.se, eller ring 08-685 30 18.

Den egna prestationen är inte det viktiga

Kyrkans klassiker är en blinkning till den svenska klassikern: det fysiska kraftprovet att under tolv månader genomföra Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet.

Det finns likheter mellan de båda klassikerna, såsom att båda gör anspråk på målmedvetenhet och uthållighet. Men i Kyrkans klassiker är det inte den egna prestationen som står i centrum utan vilan, rytmen och Guds handlande i och genom kyrkans olika praktiker.

Ett initiativ av Kyrkans Tidning

Kyrkans klassiker är ett iniativ av Kyrkans Tidning.

Här kan du läsa mer om Kyrkans klassiker.

Andlig fördjupning – Aktuella aktiviteter

6/3 Bibliskt AW

Avsluta arbetsdagen med en annorlunda After Work. Bläddra i Bibeln över ett glas alkoholfritt. Prata om textsamlingen som engagerar så många. Välkommen till Uppenbarelsekyrkan kl. 18.00–20.00. Kostnadsfritt.

En person med en vit ryggsäck går utomhus en höstdag.

1/4 Pilgrimsvandring i Vallentuna – anmälan senast 22/3

Följ med på pilgrimsvandring i Vallentuna tillsammans med diakon Jonas Bodin. Vi samlas vid Liljeholmen för att åka kommunalt till vandringsstarten. Vandringen tar cirka tre timmar. Ingen avgift. Välkommen!

3/4 Bibliskt AW

13/4 Handarbetscafé 10.00–14.00

Ta med ditt handarbete och kom till Kvarterskyrkan!

19–21/4 Andligt fördjupningsläger på Marielunds stiftsgård

Fördjupningshelg om förtröstan, tvivel och glädje. För dig som vill samtala om andlighet och kristen tro. Anmälan senast 1/4.

28/4 Pilgrimsvandring i Högalid

Pilgrimsvandring i Högalid. Ingen föranmälan, medtag matsäck.

Hitta andlig fördjupning

3/4 Digital grupp för existentiella samtal om allmänmänskliga frågor

Vi samtalar om frågor som kan beröra oss på djupet, men som vi sällan sätter ord på. Denna grupp är digital via Teams!