Genomför Kyrkans klassiker

Prova en existentiell hälsoutmaning! Utmana dig själv att regelbundet be, läsa Bibelns texter, fira gudstjänst och visa omtanke. Genomför klassikern själv eller tillsammans med andra.

Kyrkans klassiker är en inspirerande utmaning

I Kyrkans klassiker utmanar du dig själv under ett kalenderår. Genom utmaningen tar du hand om din själsliga hälsa lite extra.

Att regelbundet be, läsa Bibelns texter, fira gudstjänst och visa omtanke, kan ge dig en hälsosam levnadspraktik. Utmaningen kan ge dig meditativa tillfällen, stunder av stillhet och lugn, andlig fördjupning och ett inre samtal kring dina och andras livsvillkor.

Kyrkans klassiker – fyra delmoment under ett år

Kyrkans klassiker kan utföras av i stort sett alla, och den kan påbörjas när som helst. Här är kyrkklassikerns fyra delmoment:

Bön – att be varje dag/kväll under två månader.

Bibelläsning – att läsa ett urval av Bibelns klassiska texter. Kan läsas på bibeln.se eller lyssnas till på till exempel Spotify.

Gudstjänst – att fira tolv gudstjänster varav 8 valfria och 4 bestämda (jul, skärtorsdag, långfredag, påsknatt/påskdag). Är det något som hindrar dig från att ta dig till en kyrka går det att fira gudstjänst med Sveriges radio eller SVT.

Visa omtanke – att göra det till en vana att då och då tänka på någon som du vet har det jobbigt och gärna tända ljus hemma eller i kyrkans ljusbärare för den du tänker på.

Hämta folder online eller i våra kyrkor

Du kan påbörja utmaningen när som helst. Till din hjälp har du en klassiker-folder där du fyller i dina genomförda delmoment. Foldern hittar du i våra kyrkor. 

Du kan även skriva ut foldern själv. Hämta formuläret här (PDF).

Vill du anta utmaningen tillsammans med andra? 

Hör av dig om du vill göra Kyrkans klassiker tillsammans med andra i Svenska kyrkan Hägersten. Eller om du har frågor som väcks medan du gör den på egen hand.

Kontakta prästen Gunilla Hedin via e-post gunilla.hedin@svenskakyrkan.se, eller ring 08-685 30 18.

Den egna prestationen är inte det viktiga

Kyrkans klassiker är en blinkning till den svenska klassikern: det fysiska kraftprovet att under tolv månader genomföra Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet.

Det finns likheter mellan de båda klassikerna, såsom att båda gör anspråk på målmedvetenhet och uthållighet. Men i Kyrkans klassiker är det inte den egna prestationen som står i centrum utan vilan, rytmen och Guds handlande i och genom kyrkans olika praktiker.

Ett initiativ av Kyrkans Tidning

Kyrkans klassiker är ett iniativ av Kyrkans Tidning.

Här kan du läsa mer om Kyrkans klassiker.

 

Andlig fördjupning – Aktuella aktiviteter

6/3 Bibliskt AW

Avsluta arbetsdagen med en annorlunda After Work. Bläddra i Bibeln över ett glas alkoholfritt. Prata om textsamlingen som engagerar så många. Välkommen till Uppenbarelsekyrkan kl. 18.00–20.00. Kostnadsfritt.

En person med en vit ryggsäck går utomhus en höstdag.

1/4 Pilgrimsvandring i Vallentuna – anmälan senast 22/3

Följ med på pilgrimsvandring i Vallentuna tillsammans med diakon Jonas Bodin. Vi samlas vid Liljeholmen för att åka kommunalt till vandringsstarten. Vandringen tar cirka tre timmar. Ingen avgift. Välkommen!

3/4 Bibliskt AW

Avsluta arbetsdagen med en annorlunda After Work. Bläddra i Bibeln över ett glas alkoholfritt. Prata om textsamlingen som engagerar så många. Välkommen till Uppenbarelsekyrkan kl. 18.00–20.00. Kostnadsfritt.

13/4 Handarbetscafé 10.00–14.00

Ta med ditt handarbete och kom till Kvarterskyrkan!

19–21/4 Andligt fördjupningsläger på Marielunds stiftsgård

Fördjupningshelg om förtröstan, tvivel och glädje. För dig som vill samtala om andlighet och kristen tro. Anmälan senast 1/4.

28/4 Pilgrimsvandring i Högalid

Pilgrimsvandring i Högalid. Ingen föranmälan, medtag matsäck.

Hitta andlig fördjupning

3/4 Digital grupp för existentiella samtal om allmänmänskliga frågor

Vi samtalar om frågor som kan beröra oss på djupet, men som vi sällan sätter ord på. Denna grupp är digital via Teams!

© Susanne Lindström

Bibliodrama – öppen grupp

Improviserade rollspel i grupp, under ledning av en dramaregissör. Tillsammans utforskar vi de bibliska berättelserna. Vad kan Bibelns berättelser betyda för dagens människor?

Bibliskt AW

Avsluta arbetsdagen med en annorlunda After Work. Bläddra i Bibeln med ett glas kallt i handen. Och prata om textsamlingen som engagerar så många.

Någon tänder ljus i en svart ljusbärare.

Bli gudstjänstvärd i Hägersten

Var med i att bygga upp gudstjänstens gemenskap, bidra till att den blir en källa till glädje och kraft. Välkommen som gudstjänstvärd i Svenska kyrkan Hägersten. Kontakta respektive kyrkas distriktschef.

Genomför Kyrkans klassiker

Prova en existentiell hälsoutmaning! Utmana dig själv att regelbundet be, läsa Bibelns texter, fira gudstjänst och visa omtanke. Genomför klassikern själv eller tillsammans med andra.

Samtal inför söndag

Vi samtalar om hur en bibeltext kan tolkas och tillämpas idag, i våra liv. Inga förkunskaper krävs, bara nyfikenhet och en vilja att lyssna till andra. Vi träffas varannan tisdag. Öppen grupp, ingen anmälan behövs.

Två kvinnor med varsin grön pratbubbla.

Samtalscafé i Gröndals kyrka

Vi samtalar om livsfrågor av olika slag. Samtalsledare är Evamaria Lund, präst och Svante Talltorp, diakon. Kostnadsfritt. Är du intresserad av att vara med? Kontakta Evamaria Lund.

Närbild på någon som håller fram några kylskåpsmagneter med ord som tvivel, livet, Gud, dela, tro och så vidare.

Vuxenkonfirmation

Som vuxenkonfirmand får du en möjlighet att fundera över vem du är och vad du tror på. Det är aldrig för sent att konfirmeras.

Hitta mer i Svenska kyrkan Hägersten

Retreat, meditation, pilgrimsvandring och cirkeldans

I Svenska kyrkan Hägersten hittar du hälsa för själen. Här kan du finna stillhet, motverka stress och nå andlig fördjupning. Läs mer här.

Närbild på en kvinna som står upp med knäppta händer i en kyrka. Fyllda kyrkbänkar syns suddigt i bakgrunden.

Fira gudstjänst

Mitt i livets glädje och sorg, förtvivlan och hopp samlas vi till gudstjänst. Alla är välkomna att vara med: barn, unga och gamla, den som är van gudstjänstfirare och den som är ovan. Här hittar du aktuella gudstjänster i Svenska kyrkan Hägersten.

Föredrag och kulturevenemang

I Svenska kyrkan Hägersten hittar du kulturevenemang under hela året. Temakvällar, författarsamtal och mycket mer.

En svartklädd man står och sjunger på en scen. En kvinna i svart klänning dirigerar.

Gå på konsert

I Svenska kyrkan Hägersten hittar du många starka konsertupplevelser. Här finns ett rikt musikliv, där många känner ett stort engagemang. Välkommen till musik med passion.