Bokcirkel

Vi skjuter upp starten på bokcirkeln tillsvidare pga smittorisk. Att läsa öppnar världen, öppnar våra ögon, väcker våra tankar. Att läsa i grupp är en resa tillsammans.

Till våren kommer vi att läsa Vi kom över havet, Julie Otsuka.
Vi samlas i församlingshemmet och samtalar.

MAX 8 deltagare och anmälan till Britta Svensson britta.svensson@svenskakyrkan.se

Frågor och information:
britta.svensson@svenskakyrkan.se eller 031-731 61 64

Välkomna önskar Britta Svensson, diakon och Katarzyna Warawko, präst

1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på.Vi kom över havet är lika mycket ett poetiskt porträtt av ett kollektivt öde som en rörande skildring av en mängd individuella upplevelser. Ömsint och omsorgsfullt ger Julie Otsuka liv åt de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet – från den mödosamma båtresan fram till den dag i december 1941 då de tillsammans med sina familjer pekas ut som förrädare. Fram träder en del av nutidshistorien som ofta har förbisetts i historieböckerna.

Hittills har vi läst Alice Munroe Brinnande Livet, KG Hammars Fred är vägen till fred  och Släpp fången loss! samt Ann Heberleins Så vänder jag ändå tillbaka till Gud och Gud är inte ett främmande namn av Kristian Lundberg.