En präst tar handsprit ur en pump.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Information om covid-19 och nya restriktioner

Vi vill skapa trygghet till de som besöker oss och väljer därför att använda vaccinationsbevis på utvalda samlingar från och med 1 december, som till exempel julmusik och lucia.

På utvalda samlingar, där vi vet att det kan komma fler än 100 besökare, kommer vi att kräva vaccinationsbevis. Men i de flesta fall, så som vid gudstjänster, dop, vigslar och begravningar, behövs inget bevis. Där är det istället begränsat antal.

Beslut om vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller från 1 december 2021. Personer under 18 år behöver inte visa vaccinationsbevis, däremot kan behöva styrka sin ålder med legitimation. Personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot covid-19 behöver inte heller visa vaccinationsbevis, istället ska personen visa ett läkarintyg.

Vaccinationsbeviset är en del av det så kallade covidbeviset. Enligt regeringens beslut ska anordnaren vid inpassage verifiera vaccinationsbevisets äkthet och kräva legitimation. Nedan ser du vilka samlingar vi har krav på vaccinationsbevis. Observera att vaccinationskortet du fick i samband med vaccineringen inte funkar som bevis.

Vilka bevis fungerar?

De bevis som kontrolleras är vaccinationsbevis. Andra former av covidbevis, som testbevis och tillfrisknandebevis, omfattas inte.

• Covidbeviset är ett vaccinationsbevis (inte testbevis eller tillfrisknandebevis)
  • EMA (European Medicin Agency) godkända vaccin
  • Personen är fullvaccinerad, dvs har Dos 2/2  (1/1 om det är Jansens vaccin)
  • 14 dagar har passerats efter sista dosen (gäller ej boosterdos)

Beställa vaccinationsbevis

Du med bank-id beställer vaccinationsbevis via: www.covidbevis.se

Har du inte något e-legitimation behöver du skriva i en blankett och posta den till Ehälsomyndigheten. Mer information hittar du här. Vi kan hjälpa dig med att skriva ut och skicka blanketten, välkommen till expedtionen i Kyrkans hus.

Om du inte vill vänta i onödan uppmanas du som ännu inte har skaffat e-legitimation att göra detta, till exempel i form av ett mobilt bank-ID. Då kan du beställa ditt vaccinationsbevis på bara några minuter.

Samlingar där du behöver vaccinationspass

Tänk på att komma i tid, det kan bli köbildning. Ha vaccinpass och legitimation redo när du kommer fram.

• Julkonsert med On Track Gospel i Habo kyrka - lördag 4 december kl. 18.00.
  • Lucia i Habo kyrka - söndag 12 december kl. 17.00.
  • Julmusik i Habo kyrka - lördag 18 december kl. 18.00.
  • Alla samlingar mellan julafton och trettondedag jul (24 december - 6 januari).

Vid samlingar då vi inte kollar vaccinationsbevis är det begränsat antal. Det står tydligt i annonsering vilka samlingar som kräver vaccinationsbevis.