Gustaf Vasa församling Besöksadress: Gustaf Vasa kyrka, Karlbergsvägen 5, 11327 STOCKHOLM Postadress: Västmannagatan 63 A, 11325 STOCKHOLM Telefon:+46(8)50888600 E-post till Gustaf Vasa församling

Stilla veckan och påsk

Påsken närmar sig och med kommer många extra gudstjänster, evenemang och konserter. Här hittar du vad som händer i Gustaf Vasa församling.

Söndag 14 april

11.00 Högmässa
Gustaf Vasa kyrka
På palmsöndagen rider Jesus in i Jerusalem på en åsna. Människorna i staden lägger ut sina mantlar och palmblad och välkomnar honom med rop och sång: »Hosianna«. Par Bricoles manskör under ledning av Olof Andersson.

15.00 Konsert
Gustaf Vasa kyrka
Olof Andersson spelar Bach och några svenska tonsättare. Fri entré.

måndag 15 april

Gustaf Vasa kyrka
I stilla veckan samlas vi för passionsandakt klockan 12.00, måndag till onsdag.

tisdag 16 april

11.00 Vardagsmässa
Sabbatsbergs kyrka, Eastmansvägen 36
Välkommen till en enkel gudstjänst i vår gemytliga kyrka vid Vasaparken. Anna Nyhlin, sång.

Gustaf Vasa kyrka
Kort andakt i stilla veckan.

12.00 Tisdagsträffen
Församlingsvåningen, Västmannagatan 63.
»När filmen kom till byn« Bernt Eklund om hur han hamnade i biomörkret. Ät lunch, möt nya människor.
12.00-12.45 serveras lunch á 20 kr.
13.00-13.45 (ca) är det program.
Välkommen!

onsdag 17 april

08.30 Morgonmässa
Gustaf Vasa kyrka
Välkommen att börja dagen tillsammans med oss i vår vackra kyrka.

Gustaf Vasa kyrka
Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag efter det medeltida bruket att vira tyg kring kyrkklockornas kläppar för att de skulle ljuda dovt. Eller också byttes de vanliga ut mot träkläppar (dymmel = träplugg, träkläpp). Då ansågs påskfriden börja, den strängt markerade stillheten inför den stora helgen.

20.00 konsert
Gustaf Vasa kyrka
Arvo Pärt: Passio. Niklas Engquist, Pilatus. Mattias Nilsson, Kristus. Gustaf Vasa Kammarkör, ensemble ur Kungliga Hovkapellet m.fl. Lars Fredén, dirigent.

torsdag 18 april

12.00 Lunchkonsert
Gustaf Vasa kyrka
Orgeln är ett väldigt häftigt instrument och de som behärskar den är inget mindre konstnärer i sin genre. Olof Andersson bjuder på tidlösa stycken. Fri entré.

18.00 Skärtorsdagsmässa
Gustaf Vasa kyrka
Torsdagen i stilla veckan äter Jesus sista måltiden med lärjungarna. Medan de äter säger Jesus till dem att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans även när han inte finns ibland dem.
Torbjörn Nilsson, cello.

fredag 19 april

11.00 Långfredagsgudstjänst
Gustaf Vasa kyrka
Långfredagen är en sorgens dag, då Jesus, efter att ha gripits på natten, döms till döden för att ha kallat sig judarnas konung. Han korsfästs, jorden skälver och himlen färgas blodröd. Välkommen till en gudstjänst i stillhet. Gustaf Vasa Vokalensemble.

15.00 Korsandakt Johannespassionen
Gustaf Vasa kyrka
Gustaf Vasa Vokalensemble under ledning av Lars Fredén bjuder på Heinrich Schütz Johannespassionen.

lördag 20 april

23.00  Midnattsmässa
Gustaf Vasa kyrka
I och med påsknatten går mörker över i ljus och tar farväl av dödsriket där han, enligt Petrus, predikat för själar från de som dött före honom.
Sabbatsbergs Gospel under ledning av Helene Du Rietz. Emanuel Olsson, piano. Konfirmanderna deltar.
Gästartister:
Calvin Bridges (USA) och Gospelgruppen POW gospel.

söndag 21 april

11.00 Musikhögmässa
Gustaf Vasa kyrka
Från den tomma graven går ropet: »Han är inte här, han lever!«
Marcin Leopolita: Missa Paschalis
framförs av Gustaf Vasa Vokalensemble under
ledning av Lars Fredén.

15.00 Konsert
William Byrd: Mass Propers for Easter Day
Marcin Leopolita: Missa Paschalis.
Framförs av Gustaf Vasa Vokalensemble under ledning av Lars Fredén. Fri entré

måndag 22 april

11.00 Högmässa
Gustaf Vasa kyrka
På annandag påsk hör vi flera berättelser om hur den uppståndne Jesus visar sig för lärjungarna. Lärjungarna sitter under den här dagen antingen gömda efter det som hänt under påsken, eller är på väg bort från Jerusalem.
Agnes Auer, solosång.

12.30 invigning av utställningen »åttonde dagen«
Gustaf Vasa kyrka
Efter högmässan invigs Roberto Torregianis konstutställning.

17.00 Visning av utställningen
Gustaf Vasa kyrka
Kyrkoherde Åke Nordström visar och samtalar kring utställningens tema »Åttonde dagen« tillsammans med konstnären Roberto Torregiani.

18.00 Emmausmässa - igenkänning
Gustaf Vasa kyrka
Två lärjungar är på väg bort från Jerusalem när en man plötsligt slår följe med dem. Han frågar lärjungarna:
-Vad är det ni går och talar med varandra om? De berättar om allt som har hänt under påsken. När de stannar för att äta upplever de något mycket oväntat. Mannen delar brödet och plötsligt...