Oratoriet i ny tappning 26 maj, 18.30.

Till påsken 2022 skrev prästerna Sandra Signarsdotter och Johannes Svanerud ett oratorium som nu visas i uppdaterad version i Gustaf Vasa kyrka. Fri entré!

Gud har inga andra händer än våra

Oratorium av Sandra Signarsdotter & Johannes Svanerud, musik Emanuel Olsson

Klicka på bilden för att se affischen som pdf

- Hela tanken med vårt oratorium är att varje år göra en uppdaterad version, så att vi aldrig tappar relevans. Vad är aktuellt just nu, och hur kan vi gestalta det? Förra året hade vi sju roller, i år har vi valt att utgå från två längre monologer i stället samt att ge mer plats till kören och stråkensemblen. Vi hoppas att man ska känna igen sig, men samtidigt uppleva att vi tagit det ett steg vidare och nått ytterligare en fördjupning. Nya i ensemblen för i år är Alica Tserkovnaja och Siri Fagerudd, som kommer att gestalta rollerna av Isa och Aisha. Isa, förra årets huvudroll, kommer alltså tillbaka, men det har gått tid också i hennes liv. Hon har brutit sig loss från sin destruktiva relation men brottas med frågor om skuld. Hon sitter på en bänk utanför kyrkan och förmår inte gå in. Där träffar hon Aisha, som är mer aktiv. Tillsammans vågar de mer.

Vår utgångspunkt för oratoriet är texten från Matteusevangeliets 25:e kapitel, där det står om att ge bröd till den som hungrar, vatten till den som törstar, kläder till den som är naken, att ta hand om den som är sjuk och hälsa på den som sitter i fängelse… Den teologiska grundtanken här, i befrielseteologisk tradition, är att vi är Guds händer i världen, att Guds nåd och kärlek gestaltas i vår omsorg och empati om vår nästa.