Gustaf Vasa församling Besöksadress: Holländargatan 16, 11160 STOCKHOLM Postadress: BOX 3166, 10363 STOCKHOLM Telefon: +46(8)50888600 E-post till Gustaf Vasa församling

Kyrkoval 17 september 2017

Kyrkovalet är över och samlitga röster är räknade.

Rösta på valdagen!

Tag med röstkort eller legitimation
Tid: sön 17 september 12-20
Plats: Församlingssalen, Västmannagatan 63, bv.

Förtidsrösta

Tag med röstkort och legitimation
Plats: Församlingsvåningen, Västmannag. 63, 1 tr (hiss finns)
Tider: mån 4 september 17-20
tis 5 september 17-20
ons 6 september 17-20
tor 7 september 17-20
fre 8 september 17-20
lör 9 september 11-14
mån 11 september 17-20
tis 12 september 17-20
ons 13 september 17-20
tor 14 september 17-20
fre 15 september 17-20
lör 16 september 11-14
sön 17 september 12-19.30

Brevrösta

Ett annat sätt att rösta i förväg är att brevrösta. Brevröstningspaket finns att hämta i våra kyrkor. Där finns det du behöver för att brevrösta. Posta din brevröst så att den är framme i god tid före valdagen. Du måste även skicka med ditt röstkort.

Att rösta med bud

Budröstning går till på liknande sätt som brevröstning. Du behöver ett brevröstningspaket även för att budrösta. Även då måste röstkortet skickas med.

Att ställa upp i kyrkovalet

Nomineringsgrupper

Bild: Svenska kyrkan

Du som är medlem i Svenska kyrkan och på valdagen har hunnit fylla 16 år är välkommen att rösta i kyrkovalet.

VAD VÄLJS I KYRKOVALET?
I kyrkovalet görs val till tre olika nivåer.

Kyrkofullmäktige, ditt lokala val
Du väljer till kyrkofullmäktige i din församling eller, om din församling samverkar med andra församlingar, till kyrkofullmäktige i ditt pastorat.

Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet för barn och unga som ska finnas i församlingen, eller hur kör- och konsertverksamheten ska se ut.

Val till stiftet, regionalt
Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden. Till exempel i kyrkoantikvariska frågor när man ska renovera en kyrka.

Val till kyrkomötet, nationellt
Kyrkomötet är Svenska kyrkan högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Kyrkomötet behandlar också frågor om hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan och vilka psalmer som ska finnas i psalmboken.

SÅ FÅR DU VETA MER OM KYRKOVALET

Du som privatperson är välkommen att kontakta Svenska kyrkan via e-post eller telefon 018-16 96 00.

Du som är journalist eller representerar media är välkommen att kontakta pressekreterarna på kyrkokansliet i Uppsala.

Tillhör du en nomineringsgrupp, en valnämnd eller om du är anställd på ett stift hittar du fördjupad information om Kyrkovalet 2017 på Svenska kyrkans gemensamma intranät