Upplev konstutställningen i kyrkan!

"Allt har sin tid" heter utställningen som pågår fram till den 4 december i Gustaf Vasa kyrka.

Jan Söderblom ställer ut oljemålningar, skulpturer och kollage.

Mitt namn är Jan Söderblom. Jag är född i Jönköping, men har också bott i Göteborg. Sedan 80-talet är jag bosatt i Solna. 

Konst och musik har alltid varit mina stora intressen och jag blev tidigt uppmuntrad att måla, teckna och spela piano, senare också orgel. 

Jag avlade kantorsexamen som 19-åring och lärar-, speciallärar- och kyrkokantorsexamen några år senare. Jag har jobbat som lärare i Göteborg och i Stockholm, men min längsta tjänstgöring har jag haft som speciallärare i Solna.

Jag gick en ettårig konstutbildning i slutet av 80-talet när jag kände att jag ville ta en paus från lärarjobbet. Då ägnade jag mig jag också åt skulptur och kroki.
 
De flesta av mina bilder är skapade hemma vid köksbordet på kvällar och helger. Jag har arbetat med blandteknik och gjort collage av tidningspapper, ritat med tusch och blyerts och målat med akrylfärg. Sedan har jag tagit ett ljummet strykjärn och pressat allt till en slät yta. Bilderna, som är ljuskänsliga har jag 
låtit scanna på akvarellpapper som kan tryckas upp i flera exemplar. Inspirationen har kommit när jag suttit och jobbat med papper och penna, eller har sett saker i vardagen som t.ex. en busskö, en vinterpromenad i Hagaparken, människor i foajén på Operan, ett vernissage, en fest, eller en resa till Egypten. 

Några tavlor har motiv med en central gestalt, kanske är det Jesus och folk som samlats runt honom?
 
Jag har även målat en del i olja och akryl, både stadsmiljöer och människor. 

I kyrkans café finns målningar och teckningar som jag gjorde när jag bodde i gamla Haga i Göteborg på 70- och 80-talen. Jag blev då inspirerad av brandgavlar och rester av gamla hus som hade rivits.

Jag har tidigare ställt ut på Liljevalchs vårsalong, i Solnas stadsbibliotek, Hagalunds kyrka, Stocksunds bibliotek och på Lilla galleriet i Olle Olssonkvarteret i Hagalund.


    /Jan Söderblom