Gustaf Vasa församling Besöksadress: Holländargatan 16, 11160 STOCKHOLM Postadress: BOX 3166, 10363 STOCKHOLM Telefon: +46(8)50888600 E-post till Gustaf Vasa församling

Johannes Brahms - Ein Deutsches Requiem op 45

Söndag 11 mars kl 16 i Gustaf Vasa kyrka

Gustaf Vasa Kammarkör. Orkester ur Kungliga Hovkapellet.
Agnes Auer, sopran. Lars Arvidson, bas. Lars Fredén, dirigent.
Biljetter (onumrerade platser) säljs i kyrkan en timme före konsertstart och via
förköp: www.biljettmonster.se Pris: vuxna 150 kr, barn upp till 18 år 50kr.

Gustaf Vasa kammarkör förstärkt med gästsångare tillsammans med solisterna Agnes Auer och Lars Arvidson samt ett 40-tal medlemmar ur Kungliga Hovkapellet  och framför den 11 mars kl 16 Johannes Brahms ”Ein Deutsches Requiem”.

Tankarna att skriva en dödsmässa hade länge funnits hos Brahms och han ville skriva ett verk på tyska och övervägde att ge sitt verk titeln ”Ett mänskligt Rekviem” till tröst för vanligt folk. 1865 dog Johannes Brahms älskade mor och högst troligt var det denna sorliga händelse som fick honom att omsätta tankar till handling. Även om sorgen över hans vän Robert Schumanns död tidigare bidrog säkert till att verkställa komponerandet av en dödsmässa.

Texterna är hämtade ur den lutherska tyska bibeln, en skrift som Brahms var väl förtrogen med, och urvalet tydligt präglat av Brahms lutherska tro. Övertygelsen om dödens övervinnande är det centrala budskapet hos Brahms. Han ersätter den traditionella inledningen i den katolska dödsmässan ”Requiem aetrenam dona eis, Domine” (Giv dem evig vila, Herre) med Bergspredikans ”Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden” (Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade). Hos många tonsättare såsom Mozart, Berlioz, Verdi m fl skildras domedagen med en skrämmande Dies Irae-sats. Men hos Brahms finns ingen sådan dömande sats. Brahms skildrar istället den yttersta dagen som en glädjefest. Här finns vissheten om själarnas uppståndelse och den slutgiltiga frälsningen: ”Döden är uppslukad och segern vunnen. Du död, var är din udd? Helvete, var är din seger?” Livet, glädjen och ljuset står i centrum!