Sommarmusik

Gränna och Visingsö, Sommaren 2021

Sommar 2020

Programmet för sommaren 2021 är nu klart. Här kan du hitta många spännande och intressanta musikupplevelser att ta del av. Vi följer myndigheternas rekommendationer och restriktioner, vilket kan innebära att det kan bli förändringar. Bland annat kan det bli någon form av biljettsystem.

Alla våra sommarmusikkvällar har gratis entré och sker i samarbete med Sensus.

Söndag 4 Juli Kl 18 Brahekyrkan

”HAVETS SÅNGER”  Sopranen Karin Lundin & Organisten och Pianisten Mathias Kjellgren framför ett stämningsfullt program med tema hav och sjö med tonsättningar av bl.a Nystroem, Nordquist och Sibelius.

Onsdag 7 Juli Kl 19 Gränna Kyrka

Vår nya kyrkomusiker Axel Markner spelar på kyrkans orgel

söndag 11 Juli Kl 18 Brahekyrkan

Lisa Rydberg & Gunnar Idenstam
Med vår klassiska utbildning somgrund och med båda fötterna i densvenska folkmusiktraditionenbjuder vi upp fader Bach till dans,i hansegna danssatser sida vid sidamed svenska polskor. Degemensamma nämnarna är många-melodilinjer, harmoniföljder,betoningar, ornamenteringar ochrytmiska dragningar, vilkatillsammans ger det sväng som båda stilarna eftersträvar.Under barocken fanns inte samma tydliga uppdelning mellan ”klassisk”musik och ”folkmusik” som vi är vana vid idag, utan en levande traditionav danser som ibland skrevs ned, ibland fördes vidare muntligt.I organisters tjänst i Sverige under 1700-talet ingick att vid bröllop ochandra fester spela upp till dans tillsammans med bygdens spelmän och detär onekligen en kittlande tanke att dessa notkunniga musiker, ofta avutländsk härkomst, kanske, kanske någon gång lärde en svensk spelman enMenuet, en Bourrée eller en Courante från hemlandet, kanske till och meden från Johann Sebastians hand.... Och hur hade svenska spelmän dåspelat Bach? Vi har, i ren lust, tagit oss så stora friheter attvi ändrat grundkaraktären i vissa satser avBach och gjort om ett par menuetter tillpolser, en typ av polska med ”tidiga tvåor”som finns i västra Sverige. Även detta känns helt naturligt för osseftersom vi inte gör anspråk på att främstvara tidstrogna, utan har valt att utifrån vårkänsla för musiken skapa ett möte där tankenfår leka fritt.Bach och de svenska spelmännen.... tänk om de faktiskt möttes?

onsdag 14 Juli Kl 19, Gränna Kyrka

Den fantastiska sopranen Yvonne Tuvesson Rosenquist Ingelstad /Växjö som studerat och jobbat bla vid Kungliga Musikaliska Operan och tillsammans med legendaren Ingmar Nordström Saxofon, som ju alla känner från Ingmar Nordströms Orkester.
Ingmar har en gedigen musikalisk utbildning  och spelar inom alla genrer, vilket ni kommer få uppleva denna kväll.
Marie S Solvmar Orgel /Flygel/sång. I ett blandat vackert musikaliskt program av Yvonne och Ingmars favoriter i allt från klassiskt till Dansbandsmässan!

Söndag 21 Juli Kl 18, Brahekyrkan

Johanna Lundgren jobbar som orkestertekniker för världens äldsta symfoniorkester "Det Kongelige Kapel" i operahuset i Köpenhamn, Danmark. Honritar uppställningplaner tillsammans med mereller mindre världsberömda dirigenter och ären av dem som ser till att det som i god tid har planerats, blir till en fysisk verklighet vidövningar och till föreställningar. Allt från baletter, operaföreställningar, symfonikonserter och kammarkonserter i Operaen och på Gamle Scene (KongensNytorv) i Köpenhamn, eller vid turnéerutomlands. Privat spelar Johanna (repiano-)kornett i "Limhamns Brassband" i Malmö, är musikkårschef för "Kronprinsens Husarregementes musikkår" i Malmö och spelar bariton i "Hemvärnets musikkårÄngelholm". Dessutom spelar hon Eb-kornett i "Skånska Husarsextetten" och i "Messingssextetten Desideria". I många år harJohanna jobbat med att få svenska militäramusikkårer att uppträda utomlands på militäramusikfester (tattoon) eller ceremonier, bådeSveriges tre militära yrkesmusikkårer och de 25 hemvärnsmusikkårerna. Hon har även hjälpt till att få utländska militära yrkesmusikkårer till våra svenska militärmusikfester (tattoon), inklusive "Eksjö International Tattoo". Johanna är därutöver Sveriges representant i det internationella militärmusiksamfundet, IMMS. Johanna har vuxit upp i Småland, men levt mer än halva sitt liv i Malmö och Köpenhamn. Marie S Solvmar ackompanjerar vidOrgel och piano. Det bjuds på varierad musik av bla W Petersson Berger Intåg i Sommarhagen till Koppången, Gabriels Oboe och Gotlänsk Sommarnatt.

Onsdag 21 Juli Kl 19, Gränna Kyrka

Otroligt engagerade och begåvade musikern, 19-årige från Jönköping: Noa Edwardsson studerar på Malmö Musikhögskola till Organist. Han bjuder på en
Solokonsert på Grännas Orgel och flygel av gammalt och nytt samt egna musikproduktioner i diverse genrer!

Söndag 25 Juli Kl 18, Brahekyrkan

Sångerskan Frida Andreasson är född och uppvuxen i Gränna men bor numera i Stockholm där hon jobbar med musiken på heltid. Som leadsångare i bandet The State of Four, frilansande musiker, låtskrivare och pedagog har musiken under lång tid haft en stor plats i hennes liv.

Nu kommer hon till Brahekyrkan för en egen solokonsert, fylld med sånger från olika genrer och tidsåldrar. Följ med på en musikalisk resa där hon framför några av de sånger som har berört henne allra mest som musiker och sångerska, och framför allt - som människa.

Onsdag 29 Juli Kl 19, Gränna Kyrka

Ungdomskören JUBILATE har egentligen försvunnit, men ikväll väcker Marie S Solvmar liv i dessa ungdomar bördiga från Lagan. De kommer svänga rätt ordentligt i sånger såsom Sisonke, Going up yonder, Sommarns Dörr till Riptide på Grännas Flygel och även på orgeln tillsammans med Markus Åberg.