Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Gran Canaria Besöks- och postadress: Calle las Pitas, Rocas Rojas, ES-35100 San Agustin - Gran Canaria Telefon: +34(928)767206 E-post till Svenska kyrkan Gran Canaria

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

#vardeljus

Läs ärkebiskopens uttalande med anledning av #vardeljus

#vardeljus
Vi har själva känt maktmissbruk och övergrepp, vissa av oss i vår egen kropp. Vi har själva känt hjälplösheten och osynliggörandet, vi har själva känt maktstrukturernas obändighet. En del av oss har varit utsatta. Andra står i solidaritet med dem som utsatts. Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära.

Uppropet #vardeljus har publicerats, som är ett initiativ från enskilda kvinnor i Svenska kyrkan och en del av #metoo. Uppropet har publicerats i Kyrkans tidning. http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/vardeljus-1382-kvinnor-i-upprop-mot-trakasserier-och-overgrepp-i-kyrkan

Ärkebiskopen har alldeles nyss lagt ut en kommentar med anledning av #vardeljus
https://www.svenskakyrkan.se/nyheter/arkebiskopens-uttalande-med-anledning-av-vardeljus

Kvinnorna bakom uppropet har skapat en blogg där olika berättelser kommer att publiceras.
https://vardeljus.blog/om/ Där finns även möjlighet att skicka in egna berättelser om övergrepp.

Vi har i Svenska kyrkan en nolltolerans mot sexuella övergrepp. Det betyder inte att vi är förskonade från dessa övergrepp. 

1382 kvinnor har skrivit under #vardeljus. Det är både kvinnor som själva varit utsatta och sådana som inte är drabbade men som ställt sig bakom av solidaritet.

- Dessa berättelser måste få höras, skriver ärkebiskopen i sitt uttalande.

Låt oss tillsammans ta detta som en utgångspunkt för att stärka och förbättra Svenska kyrkans arbete för att förebygga och hantera sexuella trakasserier och övergrepp.