Svenska kyrkan Gran Canaria

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Gran Canaria Besöks- och postadress: Calle las Pitas, Rocas Rojas, ES-35100 San Agustin - Gran Canaria Telefon: +34(928)767206 E-post till Svenska kyrkan Gran Canaria

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

#vardeljus

Läs ärkebiskopens uttalande med anledning av #vardeljus

#vardeljus
Vi har själva känt maktmissbruk och övergrepp, vissa av oss i vår egen kropp. Vi har själva känt hjälplösheten och osynliggörandet, vi har själva känt maktstrukturernas obändighet. En del av oss har varit utsatta. Andra står i solidaritet med dem som utsatts. Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära.

Uppropet #vardeljus har publicerats, som är ett initiativ från enskilda kvinnor i Svenska kyrkan och en del av #metoo. Uppropet har publicerats i Kyrkans tidning. http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/vardeljus-1382-kvinnor-i-upprop-mot-trakasserier-och-overgrepp-i-kyrkan

Ärkebiskopen har alldeles nyss lagt ut en kommentar med anledning av #vardeljus
https://www.svenskakyrkan.se/nyheter/arkebiskopens-uttalande-med-anledning-av-vardeljus

Kvinnorna bakom uppropet har skapat en blogg där olika berättelser kommer att publiceras.
https://vardeljus.blog/om/ Där finns även möjlighet att skicka in egna berättelser om övergrepp.

Vi har i Svenska kyrkan en nolltolerans mot sexuella övergrepp. Det betyder inte att vi är förskonade från dessa övergrepp. 

1382 kvinnor har skrivit under #vardeljus. Det är både kvinnor som själva varit utsatta och sådana som inte är drabbade men som ställt sig bakom av solidaritet.

- Dessa berättelser måste få höras, skriver ärkebiskopen i sitt uttalande.

Låt oss tillsammans ta detta som en utgångspunkt för att stärka och förbättra Svenska kyrkans arbete för att förebygga och hantera sexuella trakasserier och övergrepp.