Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Ledsjö kyrka

En öppen famn

Kyrkan är öppen dagligen kl 08-20 under maj-september

För att boka dop, vigsel, gruppbesök eller guidning ring pastorsexp. tel. 0511-28500

__________________________________________________________________________

Ledsjö kyrka  ligger på Ledsjövallen, en gammal boplats som har lämningar från tiden före Kristi födelse. kyrkan har delar och lämningar från 1100-talet. kyrkan har genomgått flera ombyggnationer, som har kunnat dokumenteras vid restaureringen efter den svåra branden 2004. Branden härjade Kyrkan natten mellan den 5 och 6 dec 2004. Det enda, som återstod av byggnaden var murarna, all inredning gick till spillo.

Inne i Ledsjö kyrka. Bild: Frida Gustafsson

Kyrkans värdefullaste inventarium, krucifixet från 1100-talet räddades liksom ett dopbord från 1700-talet. Kyrksilvret och skrudar räddades också tack vare att dessa förvarades i sidoutrymmen. Ledsjö församling i Husaby pastorat beslutade omgående att bygga upp kyrkan igen. Arkitektfirman Barup & Edatröm arkitektkontor i Simrishamn fick uppdraget att gestalta den "nya" kyrkan. Biskop Erik Aurelius invigde Ledsjö kyrka 4:e söndagen i Advent 2009.

Altartavlan är i form av ett tredelat konstverk, en så kallad triptyk, med ett ikonmotiv, som är gjort av konstnären Sven-Bertil Svensson från Öland. Altaret har en elllipsform och är tillverkat av valnötsträ, med en kalstensplatta från Kinnekulle.

I kyrkan möts man av den segrande Kristus på triumfkrucifixet från 1100-talet, ett unikt medeltida konstverk, som nu har kommit tillbaka till sin ursprungliga plats.

Läktarbröstet i form av åtta textrutor. Texterna är hämtade ur Bibeln, från Skapelseberättelsen till Uppenbarelseboken. Bild: Frida Gustafsson

Ljusbäraren föreställer treveteax, tillverkad av Smedja Therese, Husaby.