Ledsjö kyrka

En öppen famn

Kyrkan är öppen dagligen klockan 08:00-20:00 under perioden maj-september 2020.

För att boka dop, vigsel, gruppbesök eller guidning ring pastorsexpeditionen telefon 0511-285 00.

________________________________________________________________________

Ledsjö kyrka  ligger på Ledsjövallen, en gammal boplats som har lämningar från tiden före Kristi födelse. kyrkan har delar och lämningar från 1100-talet. kyrkan har genomgått flera ombyggnationer, som har kunnat dokumenteras vid restaureringen efter den svåra branden 2004. Branden härjade Kyrkan natten mellan den 5 och 6 dec 2004. Det enda, som återstod av byggnaden var murarna, all inredning gick till spillo.

Inne i Ledsjö kyrka. Bild: Maria Jansson

Kyrkans värdefullaste inventarium, krucifixet från 1100-talet räddades liksom ett dopbord från 1700-talet. Kyrksilvret och skrudar räddades också tack vare att dessa förvarades i sidoutrymmen. Ledsjö församling i Husaby pastorat beslutade omgående att bygga upp kyrkan igen. Arkitektfirman Barup & Edatröm arkitektkontor i Simrishamn fick uppdraget att gestalta den "nya" kyrkan. Biskop Erik Aurelius invigde Ledsjö kyrka 4:e söndagen i Advent 2009.

Altartavlan är i form av ett tredelat konstverk, en så kallad triptyk, med ett ikonmotiv, som är gjort av konstnären Sven-Bertil Svensson från Öland. Altaret har en elllipsform och är tillverkat av valnötsträ, med en kalstensplatta från Kinnekulle.

I kyrkan möts man av den segrande Kristus på triumfkrucifixet från 1100-talet, ett unikt medeltida konstverk, som nu har kommit tillbaka till sin ursprungliga plats.

Läktarbröstet i form av åtta textrutor. Texterna är hämtade ur Bibeln, från Skapelseberättelsen till Uppenbarelseboken. Bild: Frida Gustafsson

Ljusbäraren föreställer treveteax, tillverkad av Smedja Therese, Husaby.

Ann-Marie Alnemar

Kyrkvaktmästare